Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tips_voor_een_kleine_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 augustus 2022

Tips voor een kleine tuin

Tips voor een kleine tuin

Wie een kleine oppervlakte beschikbaar heeft, hoeft niet noodzakelijk zijn tuinplannen op te bergen. Het is misschien niet de eenvoudigste opdracht, maar toch kan van een kleine ruimte een rustgevende tuin gemaakt worden. Het voordeel van een kleine tuin is dat de beslotenheid en intimiteit sneller tevoorschijn komt, wat bij een grote tuin vaak een moeilijkheid is.
De meeste stijlen kunnen ook nagebootst worden bij kleinere tuinoppervlakten. 2 voorbeelden daarvan zijn Japanse meditatietuinen of een Engelse tuin met een romantische uitstraling.

Belangrijk is dat op voorhand even gekeken wordt wat kan en op welke oppervlakte.
Voor terrassen of balkons (of andere plaatsen waar iedere centimeter nuttig is), kan gebruik gemaakt worden van bloempotten of (verhoogde) kweekbakken. Want ook hierin kan perfect getuinierd worden.

 

De basis

Wat je ook doet, kies voor een beperkt aantal stijlen in een kleine tuin. Het is aangeraden om alles binnen 1 stijl te houden. Stem alle gebruikte materialen en planten op elkaar af opdat niets uit de toon zou springen.

Om chaos in de tuin te vermijden gebruik je bijvoorbeeld maximaal 2 soorten bestrating, die op verschillende plaatsen doorheen de tuin terugkomen. Ook de legvorm van de bestrating blijft dezelfde indien mogelijk.

Kies ook niet voor om veel verschillende soorten te planten, maar ga liever voor een beperkt aantal.

Enkele goed gekozen elementen zullen de kleine tuin als een rustig geheel doen stralen.

  • Een klein (rond) gietijzeren tafeltje met twee stoeltjes nemen niet veel ruimte in, maar geven direct een unieke en rustieke sfeer. Voeg daarbij nog enkele bloempotten met eenjarige bloeiers op of rond het tafeltje en de sfeer is al helemaal compleet.
  • Fan van water in de tuin? Dan houdt u ongetwijfeld van een fonteintje. Een fontein aan de muur is bij een kleine tuin wellicht een goede oplossing, want dat neemt beduidend minder plaats in dan zijn losstaande variant.
  • Sier- of fruitboompjes kunnen ook. Deze soorten lenen zich goed om via een hek of muur te geleiden. Ze geven direct een echt tuingevoel, maar toch hebben ze niet veel ruimte nodig.

Groter laten lijken

Optische misleiding zorgt ervoor dat uw tuin groter lijkt dan het eigenlijk is. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor:

  • Staat er een hek of muur in het zicht? Plaats dan planten die deze zaken verstoppen. Zo valt het minder op dat dit al het einde van de tuin is.
  • Spring creatief om met de ruimte rondom uw tuin. Is er een plaats vanuit jouw tuin waar een boom van de buur goed te zien is? Gebruik dat dan als dieptepunt waarbij het lijkt dat die boom ook uit uw tuin komt.
    Om meer diepte te brengen kunnen lichtgekleurde planten voor grotere en donker gekleurde planten gezet worden. Waar klimplanten gebruikt zijn bij muren of hekwerk, dan kan het een leuk idee zijn om struikjes of sierboompjes te plaatsen net voor die klimplanten.
  • Tinten van blauw kunnen het best aan de zijkanten van de tuin gebruikt worden, dit geeft direct een gevoel van afstand.
  • Spiegels creëren ook altijd een extra dieptegevoel, zoek naar een (grote) spiegel die past in de stijl van de tuin.
  • Probeer de route door de tuin te verlengen. Dit kan door gebruik te maken van niveauverschillen of het gebruik te maken van bochtige paadjes, waardoor het lijkt alsof de tuin ‘ergens verder loopt’.

Planten die het steeds goed doen in kleine tuinen zijn de klimplanten. Ze geven het gevoel aangekleed te zijn en wanneer ze ook boven je hoofd kunnen geleid worden (bijvoorbeeld door middel van bogen of pergola’s) bieden ze in de zomer alvast wat schaduw en in de winter komt het inspirerende winterzonnetje er door.

In gaten en kieren kunnen ook altijd enkele planten gezet worden (al dan niet in pot). Voorbeelden hiervan zijn kruipend zenegroen, reigersbek, aardbeiplanten, penningkruid, zandkruid of ganzerik.

Bloembakken voor de ramen doen het nog steeds goed.
De planten die erover hangen zorgen buiten voor lekkere geuren en van binnenuit geven ze ook een mooi beeld.
Plant zeker niet te groot. Hou rekening met de normale groeihoogte van de volwassen plant, zo voorkom je nodeloos snoeiwerk nadien. Kies ook voor planten met een kleiner wortelgestel.

Beperk het gebruik van accenten. Hoe meer opvallende planten (accenten), hoe duidelijker de kleinheid van de tuin naar voor komt.

#3638
Terug naar boven icoon