Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tips_en_weetjes_over_spruitjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 14 mei 2021

Tips en weetjes over spruitjes

De aanvoer van spruiten is groot. Prijzen zijn erg consumentvriendelijk. Geniet nu van het moment om ze te bereiden!!

Spruitjes zijn erg rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Na het schoonmaken best kort blancheren in water (eventueel met natriumbicarbonaat). 
Laat ze daarna schrikken onder koud stromend water. Nadien kan men ze bakken in boter en kruiden met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

Zeer lekker is de combinatie met spek.
Voor puree worden de spruiten lang en zacht gestoofd in boter en een ruime hoeveelheid glazig gestoofde ui, ongeveer een vijfde van de hoeveelheid spruiten.
Wanneer de spruiten gaar zijn, wordt het geheel gemixt.

 

Andere aanraders

Een groot volume van knolselder werd aan voordelige prijzen verkocht. De aanvoer van prei is ruim. Prijzen zijn goedkoop voor de tijd van het jaar. Het aanbod van alle koolsoorten blijft stabiel. De prijzen van rood en wit daalden, voor savooi en chinese kool bleven ze stabiel en voordelig. 
De aanvoer van kropsla verliep ruim. Prijzen zijn voordelig te noemen. Alternatieve slasoorten (lollo's en sla op kluitje) werden talrijk aangeboden aan stabiele prijzen. Prijzen van veldsla bleven stabiel, en zijn voor de tijd van het jaar voordelig. De aanvoer van witloof  is groot, prijzen laag.

Duurder

De nieuwe oogst tomaten wordt in beperkte volumes aan sterke prijzen aangeboden.

Blinde vinken met spruitjes en kerriesaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g kalfsgehakt
  • 4 dunne sneetjes kalfsvlees van 50 g /stuk
  • 400 g Flandria-spruitjes
  • 1 ui
  • 1 dl magere yoghurt
  • 1 à 2 eetlepels kerriepoeder, naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 dl groentebouillon
  • 1 eetlepel maïzena + 3 eetlepels water

Bereiding

Sla voorzichtig elk plakje kalfsvlees zo dun mogelijk tussen 2 vellen huishoudfolie met behulp van een vleeshamer of deegrol. Maak vier balletjes van het kalfsgehakt en wikkel elk balletje in een plakje kalfsvlees. Je kan de pakketjes eventueel opbinden met keukentouw. Braad de blinde vinken aan in 2 eetlepels olijfolie en gaar ze verder in een voorverwarmde oven van 170° C gedurende ongeveer 15 minuten. Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 6 à 8 minuten in licht gezouten water. Verfris ze onmiddellijk in ijswater om de groene kleur te behouden.
Snipper de ui fijn en stoof ze glazig in een eetlepel kokosolie. Bestrooi de ui met het kerriepoeder, blus met de groentebouillon en laat het geheel even opkoken. Meng de maïzena met het water en voeg dit al roerend toe bij de bouillon. Laat de saus even indikken en voeg nu ook de spruitjes toe. Warm alles op en werk de saus af met de yoghurt. Serveer de blinde vinken met de spruitjes en rijst of gekookte aardappeltjes.

#4219

Bron: Flandria