Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tien_klimplantentips_en_weetjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Tien klimplantentips en weetjes

Klimplanten: wat zouden we zonder zijn? Zet een klimplant tegen je gevel of tuinmuur, en je tuin lijkt zoveel groter en groener. Verras eens met een ongewone klimmer! Met deze klimtips wordt het nog mooier.

Onbekend is onbemind

De wingerd Parthenocissus henryana is het elegante broertje van de klassieke wilde wingerd, met een sierlijker, prachtig zilveren geaderd blad dat in de herfst rood verkleurt. Hij groeit minder snel, maar wordt uiteindelijk ook ruim 10 meter.

De snelste

Bruidssluier groeit tomeloos; op een jaar tijd gaat hij tot 6 meter hoog. Uiteindelijk kan een bruidssluier makkelijk een volledig huis inpakken. Noem het gerust een woekeraar; weet waar je aan begint! Ook hop haalt met gemak 6 meter per jaar. Alleen sterft het bovengronds deel elke winter weer af, waardoor hij makkelijker in toom kan worden gehouden. Al blijft het geen plant voor een kleine tuin. De sterkste klimmers? Dat zijn wilde wingerd en blauweregen. Ze kunnen 100 jaar oud worden!

soorten klimplanten en hun eigenschappen

Mooie lookalike

De vrij onbekende Schizophragma integrifolium heeft alle kenmerken van de klimhortensia maar groeit sneller en bloeit rijker, én hij doet het ook prima in de zon, een plek die de gewone klimhortensia niet zo leuk vindt. De hartvormige bladeren kunnen tot 17 cm lang worden, en ook de bloemen zijn groter. ‘Roseum’ bloeit prachtig roze.

Druif zonder druif

De Japanse wijnstok (Vitis coignetiae) is een sierdruivelaar zonder druiven, maar met heel decoratief groot (tot 30 cm!) blad dat in de herfst schitterend rood, oranje en paars kleurt. Hij kan ook in halfschaduw staan. Vitis vinifera ‘Purpurea’ is een andere sierdruivelaar met een prachtige herfstverkleuring, die minder hard groeit.

Rechts of links?

De bekendste blauweregen is de Chinese (Wisteria sinensis), met geurende bloemen op de kale takken. Je hebt grappig genoeg ook witte ‘blauwe’ regens, zoals ‘Jako’, en roze. Maar wist je ook dat de Chinese blauweregen zijn twijgen in tegenwijzerzin rond de steun (‘linkswindend’) slingert, terwijl de Japanse blauweregen (Wisteria floribunda) ze grappig genoeg in de andere richting draait, rechtswindend dus? De Japanse soort herken je ook aan de ijlere en veel langere bloemen, tot 60 centimeter, die wat later, en samen of vlak na het blad verschijnen.

PRAKTISCH

Niet elke klimmer klimt

Alle klimmers zoeken het in de hoogte, maar ze doen dat niet allemaal met evenveel succes.

Zoals klimrozen of winterjasmijn: als je ze niet zelf naar boven leidt en vastbindt, vallen hun takken gewoon weer naar beneden.

tips over klimplanten

Laat lucht door

Slingerplanten zoals blauweregen, kamperfoelie, kiwi, passiebloem en clematis hebben genoeg aan een draad, een houten lattenwerk of een rek van metaal om hun stengels, ranken en bladsteeltjes rond te slingeren, en zich zo naar boven te werken. Let er op dat er tussen de klimhulp en de muur enkele centimeters vrij blijven zodat de planten er zich rond kunnen slingeren. Het is trouwens ook belangrijk dat de lucht achter de plant kan circuleren; dat remt schimmelvorming af.

Gaat de muur kapot?

Klimop, klimhortensia en wilde wingerd hebben speciale hechtworteltjes of zuignapjes waarmee ze zich stevig op de ondergrond verankeren. Ze zetten zich moeiteloos vast op een muur of een boomstam. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, richten ze geen schade aan metselwerk aan, tenzij het om heel oude, al loszittende voegen gaat.

Niet elke draad is geschikt

Raffia is broos en vergaat snel, gewoon touw snijdt en breekt af en geplastificeerde ijzerdraad knelt de takken af. Professionele kwekers werken met bindbuis, een holle, rekbare, sterke plastiekdraad die zich makkelijk laat knopen. Hij houdt heel goed, groeit niet in de plant en gaat jaren mee.

#5225

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist