Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tien_gulden_hortensiaregels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 augustus 2022

10 gulden Hortensiaregels uit Hortensia en haar zusjes

1. Wanneer je een struik koopt, neem dan een sterk vertakt exemplaar van 1 tot 3 jaar oud.

2. Bereid de grond goed voor. Werk teelaarde en humus door de bodem en eventueel bentoniet of vochthoudende gel. Maak het plantgat groot genoeg, zet de plant nauwelijks dieper dan hij in pot stond en hem de ruimte, want kleine struiken worden groot.

hortensia en haar zusjes - hortensia tips

3. Vanaf het uitlopen van de knoppen in de lente tot na de ijsheiligen (medio mei) moeten de struiken bij nachtvorst afgedekt worden met een vliesdoek of bijvoorbeeld bruin papier. Tijdens een vriesnacht is het haast altijd zo goed als windstil.

4. Snoei het dode hout pas uit de plant nadat de knoppen duidelijk zijn uitgelopen. Behalve dood hout en verwelkte bloemen wordt er bij een gewone hortensia, Hydrangea macrphylla, gedurende de eerste jaren niets weggesnoeid. Start na vier jaar met een verjongingssnoei, neem enkele van de oudste takken tot tegen de grond weg.

5. Dien pas plantenvoeding toe wanneer de bloemknop ongeveer zo groot is als een stuk van 1 euro. Geef een traag werkende organische meststof. Geef liever te weinig dan te veel. Geef nooit mest na einde juli.

6. Geef bij droof weer extra water. Beter is het een flinke hoeveelheid in één keer te geven, dan elke dag een beetje. Wanneer je de struiken in een kuiltje plant of een gietrand voorziet, loopt het water niet weg over de droge aarde en komt het volledig ten goede aan jouw hortensia. Leidingwater bevat bijna steeds kalk. Een blauwe hortensiatuil kan door het leidingwater overgaan naar roze.

7. Breng een mulchlaag aan. Dat kan wonderen verrichten: de vochtigheid blijft in de bodem en de wortels blijven koel.

8. Geef blauwbloeiende hortensia's eind augustus, begin september kaliumaluin. Dan behouden de tuilen in neutrale en voldoende zure grond hun blauwe kleur.

9. Roze hortensia's vragen een kalkrijke bodem. Is de bodem neutraal of zuur, dan kan je zeewierkalk toedienen, waardoor de kleur van de tuilen opnieuw mooi roze zal worden.

10. Bestrijd de slakken in het voorjaar en controleer de struiken op wollige bloedluis, de voornaamste ernstige aantasting. Wanneer je deze wollige bloedluis aan de onderzijde van de bladeren opmerkt, moet je zo snel mogelijk bestrijden. Snijd sterk aangetaste planten helemaal terug en verbrand de aangetaste takken.

teller hortensia - hortensia bloemen

 Bron: Hortensia en haar zusjes door Ivo Pauwels en Guy Peeters.

Terug naar boven icoon