Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/terrasverwarming_kiezen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Kiezen voor terrasverwarming of terrasheaters

kiezen voor terrasverwarmers of terrasheaters

Al eens nagedacht over de aankoop van een terrasverwarmer? Je ziet ze meer en meer bij koelere zomeravonden, of bij koude winterdagen. Het zorgt voor een gezellige  warmte en sfeer en met een bekertje warme gluhwein is het helemaal genieten. Terrasverwarming bestaat in  enkel  verschillende soorten, zo zijn er vaak kacheltjes (vuurschalen, vuurkorven, …) , stralers en heaters. Wanneer je niet wilt gaan sleuren met houtblokken dan moet je enkel nog kiezen tussen elektrische terrasverwarming of op gas (butaan of aardgas).


Afhankelijk van de bedoeling zijn er verschillende uitvoeringen mogelijk:

soorten terrasverwarming

 • Flameheaters
  deze zien er leuk en modern uit en verlichten bovendien ook het terras. Jammergenoeg zijn deze niet altijd ideaal omdat ze gevoelig zijn aan voor wind.
 • Parasolheaters
  deze zijn bedoeld om onder elk type parasol te hangen zodat u ’s avonds nog lang en gezellig kunt genieten van de avond/nacht.
 • Patioheaters
  typisch bestaan deze op gas, maar ondertussen zijn ze ook al te krijgen op elektriciteit. Ze zorgen voor extra gezelligheid en licht.
 • Plafondheaters
  ideaal alternatief wanneer er ook spelende kinderen of huisdieren rondlopen.
 • Tafelheaters 
  de kleinere modelletjes, maar deze doen zeker niet onder qua sfeer en gezelligheid.
 • Wandheaters (ook wel heatstrips genoemd) 
  deze worden vaak geplaatst op terrassen van cafés, bistro’s e restaurants. Ze worden aangesloten op het gasnet en zijn bedoeld om te blijven hangen. Ze kunnen wel nog gedraaid worden om het bereik optimaal af te stellen.

 

parasolverwarmingTerrasverwarming die werkt met infrarood heeft in principe steeds elektriciteit nodig. Met de geleverde elektriciteit wekt de terrasheater een elektromagnetische straling op die niet zichtbaar is met het blote oog, maar wel gezellig voelbaar. Deze techniek wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt, eentje daarvan is als terrasverwarming. De straling die opgewekt wordt is onder te verdelen in kort-, midden- of langegolfstraling (infrarood A, infrarood B of infrarood C). Deze produceren een convectiewarmte waardoor de omgeving wordt verwarmd, of stralingswarmte waarbij niet de omging maar de personen zelf de warmte ervaren. Ze zijn te krijgen in halogeen terrasverwarming, carbon fiber verwarming, golden tube of kwarts. Het verschil tussen bovenstaande is dat golden tube en halogeenlampen stralers zijn en carbon en quartz de omgeving verwarmen.

Terrasverwarmers bestaan ook op basis van gas. Hier zijn verschillen tussen propaan en aardgas.  Propaan is iets beter voor het milieu en kan eenvoudig gewisseld worden. Wanneer iemand kiest voor een vaste installatie (boven de tuintafel, op het terras of balkon, …) dan wordt er vaak het gewone aardgasnet gebruikt.

De terrasheaters op gas zijn doorgaans iets goedkoper, maar er zijn wel enkele nadelen verbonden aan de terrasverwarmingssystemen op (aard)gas:

 • Elektriciteit is vrijwel overal gemakkelijk bereikbaar. Kiest u voor gasflessen dat is er steeds een heen en weer sleuren van die ondingen, en in het geval van aardgas moet er een koppeling voorzien zijn naar het vaste gasnet wat ook niet evident is.
 • Infraroodverwarming heeft minder last van verlies door koude wind dan de gasverwarmers.
#4589

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies