Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/terrasplanten_beschermen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 juni 2021

Hoe je terrasplanten beschermen tegen vorst?

Niet winterharde kuipplanten moeten onverbiddelijk naar een plek waar de vorst geen kans krijgt. Hieronder vind je enkele tips om je kuipplanten optimaal te laten overwinteren.

Waar kan je terrasplanten zetten in de winter?

  • Een goed geïsoleerde aanbouwserre of een vorstvrije kas is ideaal. Voer de kas of serre met noppenfolie om de stookkosten te verminderen. Verlucht op vorstvrije dagen om schimmelvorming tegen te gaan.
  • Een tuinschuurtje kan ook dienst doen als winterberging. Bekleed het met noppenfolie en verwarm het. Als je dakramen of een lichtkoepel aanbrengt, valt er voldoende licht naar binnen.
  • Ook een lichte luchtige kamer met een temperatuur tussen 5°C en 12°C is een geschikte winterberging. Verlucht op vorstvrije dagen om schimmelvorming te voorkomen. Als je planten aan een raam zet, verkies dan een raam op het noorden, oosten of westen boven een raam op het zuiden. De temperatuur zal er gelijkmatiger zijn.

Hoe je terrasplanten beschermen tegen vorst?

Moet je terrasplanten in de winter gieten?

Hou de planten zo droog mogelijk. Geef water met mondjesmaat, nooit te veel ineens. Wanneer het blad slap begint te hangen, moet de plant gegoten worden.

Wanneer mogen terrasplanten opnieuw naar buiten?

Als de winter eindelijk voorbij is, sta je te popelen om je potten en kuipen op het terras te zetten en aan de lente te beginnen. Maar wanneer haal je best je kuipplanten uit hun winterberging?

Wacht tot half mei

Wacht tot half mei. Dan is het gevaar op nachtvorst geweken. Zet je je planten vroeger buiten? Bescherm ze dan met een rietmatten of noppenfolie.

Nooit bij zonnig weer

Breng de planten nooit naar buiten bij zonnig weer. De tere bladeren zouden verbranden. Haal ze naar buiten wanneer er enkele dagen overtrokken en regenachtig weer wordt voorspeld. Maak van de gelegenheid gebruik om je kuipplanten te verpotten.

#5629

Bron: Groen van bij ons