Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/terras_in_hout


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

Terrasaanleg in hout en behandeling

Nu de winter op zijn einde komt en de warmere maanden eraan komen, is het ideaal om uit te kijken naar een nieuw terras. Dit kan een terras in hout zijn. Een houten terras zorgt voor een veel natuurlijker en warmer uitzicht en kan in vele opzichten een voordeel hebben op een stenen terras.

terras in Bangkirai

Eigenschappen houten terras

Het is belangrijk om goed uit te kijken welk houtmateriaal het best geschikt is voor uw tuinterras. Het terras wordt namelijk blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden en moet dus bestand zijn tegen schimmels.

Aangezien u niet snel een nieuw terras wil aanleggen kan de levensduur ook een niet te vergeten eigenschap zijn.

In de zomer is het zeer aangenaam om op de blote voeten op het terras te vertoeven, let er op dus op u bij de keuze van het hout bekijkt hoe het met de splintervorming gesteld is.

De stevigheid en bewerkbaarheid van het materiaal zijn ook belangrijke eigenschappen voor de aanleg van een nieuw en duurzaam houten terras.

Verschillende klassen van het hout

Hout wordt onderverdeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Deze klassen gaan van 1 tot 5. Hoe lager hoe duurzamer het houtproduct is. Voor een terras is een houtsoort van klasse 1 of 2 aangeraden. Omdat het bij een terras belangrijk is dat het hout onaangetast blijft en dus vrij blijft van schimmels, aantasting van insecten, splinters, …

Verschillende soorten hout voor terrasgebruik

Er zijn verschillende soorten bangkirai (yellow balau) beschikbaar naargelang de kwaliteit, voor ieder wat wils in elke prijscategorie van de bangkirai. Hoe meer kwaliteit (duurder) des te meer is het hout splintervrij.

Ipé is een hard, zware en duurzame houtsoort. Behoort tot de duurzaamheidsklasse 1 en kan goed omgaan met vochtige omstandigheden. Heeft nauwelijks last van splinters en is dus uitermate positief voor terrashout.

 

Afrikaans padoek behoort tot de eerste klasse, het hout heeft een bruinrode kleur. De Afrikaanse padoek is zeer stabiel, dit wil zeggen dat het nauwelijks vervormt en geen last heeft scheuren. Het vergrijzingsproces bij dit soort terrashout is veel sneller dan de andere voorbeelden.

Behandeling en onderhoud

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw houten terras te behandelen. Via het natuurlijk vergrijzingsproces door zonlicht en regen kan u uw terras laten vergrijzen.

vergrijzing houten terras

Indien u liever het originele kleur wil behouden, kan u deze het best jaarlijks rond de lenteperiode grondig reinigen. Let op dat u geen hogedrukreiniger gebruikt want deze kan voor splinters en donkere of lichtere plekken zorgen. Na het reinigen kan u het terras behandelen met een olie of vernis. Zorg zeker voor voldoende droogtijd.

Hoe meer u het terras gebruikt hoe meer u het eventueel kan behandelen. Zonnige plaatsen kunnen ook meer behandeling gebruiken om de bruine kleur van het terras te kunnen behouden.

#3830
Terug naar boven icoon