Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tanden_verwennen_kruiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Tanden verwennen met kruiden om kleine ongemakken te verhelpen

Kruiden die de tanden verwennen

 

Af en toe eens langslopen bij je tandarts is zeker geen slecht idee. Tussendoor kunnen kruiden meehelpen om kleine ongemakken te verhelpen. Ze kunnen, samen met de tandarts, er voor zorgen dat je niet te jong met je mond zonder tanden staat.

kruiden Huislook (Sempervivum tectorum)1. Sedum en huislook:
Aften in je mond is pijnlijk! Daar weten de aften-bezitters van mee te spreken. Waarom niet eens een sedumblaasje tegen de pijnlijke plekken houden? Het is heel eenvoudig, je plukt een sedumblaadje, pelt het 'plastic-folie-uitziend' laagje eraf en houdt de groene vochtige moes tegen je aften. Als je dat vijf of meer keer per dag doet zullen je aften vlug verdwijnen. Ook huislook kan daarvoor dienen. Je gaat op dezelfde manier tewerk. Denk niet dat je aften na twee seconden verdwenen zijn. Kruiden zijn geen tovermiddelen.

The humble daisy2. Madeliefjes:
Madeliefjes zijn goed voor je mond, als je last hebt van zweertjes. Pluk een halve kop madeliefjes, giet er kokend water over en laat 20 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit en spoel je mond drie keer per dag met dit aftreksel. Een dame beweerde nog vlugger van haar zweertjes af te zijn door een madeliefje uit het hete water te vissen en het dan zo warm mogelijk tegen een zweertje te houden.

3. Mirre:
Als je tanden wat losjes in hun fundamenten zitten is het tijd om eens aan mirre te denken. Meng een theelepel mirre met een halve theelepel borax. Doe er een glas water bij en roer alles goed door elkaar. Spoel je mond drie keer per dag met deze oplossing. Niet alleen je rammelende tanden maar ook je bloedend tandvlees krijgen op die manier een opkikker.
Sommigen beweren dat ook de aften met dit mondwater verdwijnen.

4. Peterselie:
In oude boeken lees je ook wel eens dat je losse tanden weer wat vaster op hun plaats krijgt door regelmatig op peterselie te kauwen.

5. Citroen:
Masseer je tandvlees eens met een stukje citroenschil. Het versterkt je tand-fundament en maakt je tanden witter.

6. Salie:
Stel, je bent aan 't kamperen en je tandenborstel valt in het grote gat van de spoelbak. Je ziet hem wel zitten maar je kan er niet aan...
En dan is er salie. Als je met de blaadjes over je tanden wrijft worden ze weer schoon. Je krijgt een frisse mond en je tanden worden witter. Je krijgt natuurlijk niet dadelijk een sterrenfonkelend-filmster-gebid door één keertje met de blaadjes over je tanden te roefelen. Daarvoor moet je elke dag je tanden polijsten met een salieblaadje.
Je kan salieblaadjes zelf drogen. Maal de blaadjes tot poeder in een elektrisch molentje. Roer er wat zout bij, stop je natte borstel in de mengeling en poets je tanden.

7. Gele Kornoelje:
Je kan ook een natuurlijke tandenborstel maken. Heel lang geleden, in de tijd van de geciviliseerde holbewoners, deden gele Kornoelje takjes, aan één kant stuk geklopt, dienst als tandenborstel. Bij sommige stammen moesten de vrouwen elke morgen die takjes klaar leggen. Het was hun eerste dagtaak. Het kornoelje-tandeborsteltje lag dan naast meneer de holbewoner, als hij zijn zware oogleden opende.

8. Aardbeien:
Als je vieze tabaksvlekken op je tanden hebt, kan je eens proberen die met aardbeien weg te krijgen. Plet de aardbeien en dompel een watje in het sap. Laat het enkele minuten op je tanden zitten zonder je tanden achter je lippen te verbergen.
Wrijf dan met een ander watje, gedrenkt in lauw water met een snuifje soda bicarbonaat. Herhaal deze behandelingen minstens drie keer per dag. En...denk niet dat na de eerste dag het andere geslacht al rond je nek gaat bengelen, omdat je zulke mooie witte tanden hebt.

9. Kruidnagel:
Mijn schoonmoeder had net op Nieuwjaar een nieuw gebit! Ze begon het jaar met splinternieuwe tanden, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Ze verrekte van de pijn. Met een kruidnageltinctuur was het euvel vlug verholpen. En met een mond vol tanden kon ze deelnemen aan de feestvreugde. Kruidnageltinctuur kan je bij de apotheker of in de natuurwinkel krijgen. Je kan kruidnagel ook gebruiken tegen tandpijn. Maar raadpleeg nadien in ieder geval je tandarts!


kruidnagel

10. Heemst:
De baby's kunnen erover meespreken! Tanden krijgen is geen lachertje. Nu krijgt die ukkepuk een synthetische bijtring tussen zijn maagdelijk tandvlees gestopt. Vroeger was dat anders! Toen kregen de pampermensjes een heemstwortel om de pijn te verzachten.

#1418

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be