Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tafelstuk_taartvorm

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 8 april 2020

Een creatief tafelstuk in taartvorm

bloemschikken: tafelstuk in taartvorm

Materiaal:

  • 2 blokken groen steekschuim of 1 ronde taartvorm

  • satéstokken

  • gedroogd bananenblad (Musa)

  • zwarte etalagespelden en gewone speldjes

  • 1 Aspidistrablad

  • tiental kleine roosjes

  • Brede raffia

  • Pitriet (kleur passend bij de raffia) hier grijs gekozen omdat die kleur ook terug komt in de schaal. 

Werkwijze: 

Je neemt de kant en klare taartvorm, of je neemt 2 blokken die je met elkaar verbindt dmv satéstokken en waar je dan dmv een schaal de vorm aanduidt en uitsnijdt.

Op de plaats waar je de roosjes gaat verwerken, snij je een vorm uit het steekschuim: niet tot op de bodem van de taart, maar toch diep genoeg zodat je roosjes degelijk kan plaatsen. Deze vorm laat je water opzuigen, en vervolgens plaats je deze natte oasis terug in je taartvorm, met plastiek rond de natte oasis. Zo kan je steeds dat éne deel van de oasis met verse bloemen vervangen, terwijl je de basis steeds kan hergebruiken.

Met de zwarte etalagespelden bevestig je het gedroogde bananenblad langs de rand.

Daarrond bevestig je een brede raffiaband met nadien pitriet in bijpassende kleur. Dit bevestig je eveneens met zwarte etalagespeldjes.

Aan één zijde van de taart breng je het aspidistrablad aan, de bocht van de taart mee volgend zodat het een vloeiend effect geeft.

Vervolgens steek je de roosjes in de natte oasis, goed schuin aansnijden, en niet te dicht tot bij de natte oasis aanbrengen, zodat ze niet gaan schimmelen.

Nadien breng je de raffia aan: ik heb plooitjes gemaakt en dan telkens met een speldje vast gestoken.

Dan heb ik enkele smalle raffia reepjes genomen, en deze over de rozen aangebracht en bevestigd met speldjes.

Ik heb bewust voor een asymmetrische vorm gekozen , vandaar maar aan één zijde aspidistrablad en ook de roosjes heb ik niet centraal geplaatst. Maar dat kan je zelf naar eigen smaak invullen. 

#805

Auteur: Martine Guns