Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/struiken_aanplanting

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Planten van heesters (struiken) en bomen: wanneer en hoe?

Herfst en winter (buiten de vorstperiodes) zijn bij uitstek de seizoenen om nieuwe struiken of bomen in de tuin aan te planten. De planten zijn in rust waardoor ze bij het verplanten minder “gestoord” worden. Wortels hervatten daarnaast in de lente sneller de groei dan takken en bladeren, en moeten dus tijdig aangeplant worden.

Het grootste gevaar bij pas aangeplante bomen en struiken is watertekort en uitdroging. Pas als de wortels ver genoeg in de bodem zijn doorgedrongen, zal de struik volledig op eigen “voeten” kunnen staan. In tussentijd moeten we het de plant en haar wortels zo gemakkelijk mogelijk trachten maken. Dat kan door de grond in de plantput aan te rijken met ca. 20 % compost.

Compost zorgt voor een lossere bodem waar plantenwortels gemakkelijker doorheen dringen. Leem- en kleibodems kunnen vaak erg hard worden, waardoor (jonge) plantenwortels slechts heel moeilijk in de bodem kunnen dringen. Maak daarom de plantput meer dan groot genoeg. Een goede plantput moet minstens even breed zijn als de takken of kroon boven de grond. Meng de uitgegraven bodem heel grondig met compost (in de kruiwagen of op een karton). Plaats de plant in de plantput (eventueel ook een steun) en voeg er de aangerijkte bodem beetje bij beetje aan toe. Door tijdens het vullen van de put regelmatig een flinke scheut water in de put te gieten, kan je de bodem nauw bij de wortels laten aansluiten.

Zeker tijdens het eerste jaar hou je de bodem rond de struik of boom zoveel als mogelijk onbegroeid. Dat kan door er regelmatig houtsnippers of grasmaaisel rond te strooien. Door de toegevoegde compost blijft de bodem in de plantput langer vochtig en zal de struik zijn eerste zomer zonder problemen en met glans doorstaan. Compost bevat ook traagwerkende meststoffen waardoor de plant in de eerste levensjaren zeker is van voldoende voedingsstoffen. Eventueel kan je als basismeststof ook in de volgende jaren wat compost onder de boomkroon gooien. Zeker fruitbomen zullen dit extraatje met graagte ontvangen.

#322