Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/struik_wisteria_enten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 6 maart 2021

Wisteria of blauweregen enten

Enten van Wisteria (blauwe regen)

Geschiedenis
Enten van planten is reeds eeuwenoud. Bij de Romeinen werd de techniek toegepast voor het bekomen van goede olijfbomen. Toen er rond de jaren 1500 na Christus veel planten vanuit alle werelddelen kwamen paste men vooral de spleetent en de Engelse plakent toe. Als afdekmiddel nam men vochtige klei. Vanaf 1600, toen er veel hoogstambomen werden aangeplant begon men met oculeren en het gebruik van onderstam, tussenstam en goede variëteit.

Wanneer spreken we van enten?
Enten is een vorm van vermeerderen (vegetatief) waarbij men een knopdragend deel (de ent genoemd), laat samengroeien met een worteldragend deel (de onderstam genoemd).
Er bestaan, naargelang het geslacht, de soort van de plant en ook naargelang de dikte van de onderstam verschillende entmethoden.
Even een korte opsomming: de plakent, de Engelse plakent, terzijde enten onder een lip, terzijde enten op voet, de driehoeksent, het kroonenten, de spleetent, het zoogenten, het zadelenten. Oculeren en oogenten (chipbudding) is in feite ook een vorm van enten.

Waarom enten?
Daar zijn verschillende redenen voor waarvan ik er hier slechts een viertal opsom:

  1. Wanneer men zaailingen neemt van planten, dan komen deze niet noodzakelijk soort echt en 'allemaal gelijk' terug na het zaaien. Bijvoorbeeld: Als we een appelpit uit een Jonagold appel zouden zaaien dan bekomen we geen Jonagold fruitboom.
  2. Als men enten toepast, kan men zeer goede 'moederplanten' kiezen. De goede eigenschappen van deze moederplanten komen terug in de nakomelingen.
  3. Door de keuze van de onderstam, een specialiteit op zich, kan men de bloei, bloeikleur, groei en vruchtdracht van de plant beïnvloeden. Ook hier gebeurt er vaak onderzoek naar om te weten welke de beste onderstammen zijn.
  4. Men past het enten toe om speciale bolvormen en treurvormen 'op stam' te kweken.

Wisteria of blauwe regen enten door gebruik van de spleetent.
Wisteria of blauwe regen is een winterharde, bladverliezende klimplant. Deze populaire, sterke klimplant overstelpt ons met prachtige bloemtrossen in de maand april, mei. Alle blauwe regens groeien graag op een zonnig plaatsje. Ze stellen geen bijzondere eisen aan de grond, toch houden ze van een goede humusrijke tuingrond. De klimplant heeft zeker een steun nodig. Als je zou denken dat alle Wisteria of 'blauwe regens' ook blauwe bloemen hebben, dan heb je het verkeerd voor.

Ze bestaan ook in wit en roze bloemtrossen. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabiaceae). De bloem vormt soms een peul en daarin zitten de bruine, platte, ronde en mooie zaden 


zaden

Gespecialiseerde boomkwekers gaan deze zaden inkopen en zaaien. Op deze manier bekomen zij de zogenaamde onderstammen waarop wordt geënt. 


onderstam

Het enten van de Wisteria's is een typisch voorbeeld van enten op de wortelhals. Men ent zo laag mogelijk om het probleem van wortelopslag te vermijden. Wortelopslag zijn de 'wilde zaailingscheuten' die onderaan de plant durven uitgroeien. 
Bij alle geënte planten moeten deze scheuten worden verwijderd.

De onderstammen kunnen op de hand geënt worden; dit betekent met blote wortel. Men kan de onderstammen ook een jaartje in pot laten groeien om mooiere en dikkere onderstammen te bekomen.

Vanaf januari kan men binnen met het enten beginnen. Het gezonde enthout wordt vers van de moederplant gesneden en geëtiketteerd. 


Wisteria enthout

Bij het enten gaan we de onderstam een beetje schuin afsnijden, een vier- tot vijftal centimeter boven de grond. 
Daarna gaan we met ons scherpste entmes een verticale dwarse snede in de onderstam maken, een drie tot vier centimeter lang.

De onderstam is nu klaar en daarna snijden we de ent van onze goede variëteit. 
De ent zelf bevat uiteraard twee, soms drie mooie knoppen, die naar buiten worden gericht. Onderaan de ent snijden we deze schuin af, bijna gelijk een spie. De achterkant van de ent moet iets dunner zijn gesneden. 
Daarna plaatsen we de ent in de onderstam. Hierbij moeten we er zeker op letten dat de plaats waar het wondweefsel en cambiumlaag van de ent en de onderstam zullen aan elkaar groeien, mooi op elkaar passen.


spleetent snijden

Om dit fijne werkje af te werken, gaan we ent en onderstam samenbinden met een elastiekje
De wonden en zelfs de ent wordt bestreken met bijenwas, entwas of paraffine. Dit is nodig om de ent te beschermen tegen uitdrogen, insijpeling van vuil of water.


entwas en rekkertjes

De geënte planten kunnen nu onder dubbel glas en eventueel op bodemwarmte worden geplaatst om aan elkaar te groeien.


plant met ent en was

Na deze vermeerderingstechniek worden de jonge planten gestokt, aangebonden en verpot in een groter pot van ongeveer drie liter. Na het bemesten en verdere onderhouden worden deze planten geëtiketteerd en zijn ze klaar om verhandeld te worden.

Wisteria's of blauwe regens die op deze manier zijn gekweekt en vermeerderd geven ook de garantie van soortechtheid en goede bloei. Men kan nu begrijpen dat deze planten iets duurder zijn in aankoop. Daartegenover staat dat men zeker is van de kleur en de groeiwijze van de blauwe regen die je koopt. Het aanschaffen, planten, snoeien en verzorgen van een blauwe regen is zeker de moeite waard. Vooral als deze plant al ons werk beloont met een jaarlijkse, overweldigende bloemenpracht.

#252

Auteur: Piet Van den Broecke