menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Hibiscus - altheastruik: snoeien, ziekten, plagen, vermeerderen, soorten, standplaats,...

Hibiscus (altheastruik)

Hibiscus

altheastruik

Hibiscus struik

Hibiscus struik planten

Hibiscus struik planten

Altheastruik planten

Soorten Hibiscus

Malvaceae - malvafamilie
Latijnse benaming: Hibiscus syriacus
Engels: Rose of Sharon, shrub althea
Duits: Garten-of Roseneibisch
Frans: Althéa, Ketmie des jardins

Hibiscus wordt al sinds eeuwen in China en Japan gecultiveerd, als heester en ook als kamerplant. In de 16e eeuw heeft iemand van zijn reizen naar het verre Oosten enkele zaden mee naar Europa gebracht. Maar men dacht eerst dat deze uit het Midden-Oosten (Syrië) kwamen; vandaar de naam Hibiscus syriacus.

Sindsdien werd er in Europa gecultiveerd en gekruist. Van de struiken die geschikt zijn voor de tuin en die redelijk winterhard zijn, bestaan er tegenwoordig ongeveer 20 variëteiten, van de kamerplanten ongeveer 120 soorten.

Naamgeving
De naam van deze heester is afgeleid van het Griekse woord hibíscos en dat betekent aan de ibis gewijd ( ibis is een tropische ooievaar met een kromme snavel). Ik denk dat deze naamgeving te maken heeft met de lange stamper van sommige soorten die soms een beetje krom kan staan.
 Verspreidingsgebied
Hibiscus vinden we in de tropen, de subtropen en de gematigde klimaatzones. In Nederland doen ze het heel goed, mits de winters niet al te streng zijn. In onze Nederlandse tuinen vinden we meestal de variëteit Oiseau Bleu (blauwe vogel) die weelderig met blauwpaarse bloemen bloeit.

Standplaats

Wanneer u een lang en rijk bloeiende heester in uw tuin wilt hebben, kunt u een Hibiscus planten. Het is een bladverliezende heester die 3 m hoog kan worden. Zijn blad is frisgroen, glanzend, drielobbig en getand. De bloemen kunnen enkelbloemig of gevuld zijn en de kleuren variëren van wit, paarsblauw, roze en rood.

Hibiscus houdt van veel zon, liefst ochtendzon en een tochtvrije plek voor een schutting of muur. In de felle zomerse middagzon zullen de bloemen gauw verleppen. Wanneer het regent en de zon zich niet laat zien, zullen de bloemen nauwelijks open gaan.

Hibiscus groeit het beste op een humusrijke, goed doorlaatbare grond. Jonge heesters hebben in de winter een beschermende laag blad, stro of turf nodig om hun nog tere wortels te beschermen.

Snoeien
Snoeien kunt u wanneer de struik te breed is geworden. Anders laat u hem gewoon met rust want hij groeit zelf in een mooie vorm. U mag wel dode takken er uit knippen.

Ziekten en plagen
Wanneer de Hibiscus op een tochtige plek staat, is hij gevoelig voor luizen. Dan zit er niets anders op dan te spuiten met water, een zeepsop-spiritusmengsel of met een kant-en-klaar milieuvriendelijk preparaat uit het tuincentrum.

Vermeerdering

Hibiscustakken kunt u stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren. Maar meestal zaait de struik zich zelf uit en ontdekt u ronds de wortel een heleboel mini-hibiscusjes. Deze kunt u verwijderen of enkele opkweken.

Gebruik
Thee die van tropische hibiscusbloemen gewonnen wordt, is zeer verfrissend en brengt zowel zenuwen als ook de maag tot rust.

Soorten

  • Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’- enkele bloemen, rozerood, hoge struik.

  • Hibiscus syriacus ’Red heart’- enkele bloemen, witroze met rood hart.

  • Hibiscus syriacus  ‘Blue Bird’ - enkele bloemen, blauwpaars, hoge struik.

  • Hibiscus syriacus  ‘ Melrose’- enkele groet bloemen, lichtroze met rood hart.

  • Hibiscus syriacus  ‘Diana’- enkele grote bloemen, wit.

  • Hibiscus syriacus  ‘Duc de Brabant’- gevulde bloemen, purperroze.

  • Hibiscus syriacus ‘Ardens’- gevulde bloemen, paarsblauw.

  • Hibiscus syriacus  ‘Boule de Feu’- gevulde bloemen, donkerrood.

  • Hibiscus syriacus  ‘Lady Stanley’- half gevuld, wit met rode vlekken.

 

Terug naar boven icoon