Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/struik_hedera

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 20 september 2021

Hedera of klimop: soorten klimop die geschikt zijn als wintergroene bodembedekker

Hedera of de klimop, leent zich perfect voor het aanleggen van een altijd groen tapijt. Een voordeel is dat klimop als bodembedekker vrijwel geen onkruid toelaat, als de bodem dichtgegroeid is.

Dat effect versnellen kan met 'anti-worteldoek', een geweven doek van zwarte kunststof, die wel water maar geen onkruid door laat. Te koop in elk groter tuincentrum. De grond spitten en egaliseren, dan het doek op de grond leggen. Met een mes sneetjes maken waar de planten moeten komen. De snee niet te groot maken, dan krijgt onkruid geen kans. Klimop planten door het doek heen.
Veel goedkoper en ook erg geschikt is zwarte landbouwplastic. Nadeel is wel dat dit geen water doorlaat. Dat laat zich oplossen door het plastic af te dekken met een dunne laag houtsnippers, schors of grind. Ook anti-worteldoek afdekken oogt een stuk natuurlijker.

Vaste plantafstanden zijn er niet voor klimop. Een goede middenweg voor deze snelle groeier is drie tot vier planten per vierkante meter.

In zijn jeugd is de klimop bodembedekkend of klimmend. Jaren later, in de volwassen fase wordt klimop struikvormig en bloeit de plant. na de bloei verschijnen er bessen. Het gelobde blad verandert van ruitvormig naar ovaal. De bloeiende takken hebben geen hechtwortels en klimmen dus niet meer.


Klimop bessen

Soorten klimop:

Hedera hibernica, Ierse klimop, door groter blad een snelle en goede bodembedekker, niet helemaal winterhard, ongeschikt voor plekken met veel oostenwind.

Hedera helix 'Woerner', vrij groot donkergroen blad met lichte nerven, perfect winterhard.

Hedera helix 'Atropurpurea', `s zomers erg donkergroen blad, `s winters verkleurend naar bruinrood, nerven blijven lichtgroen.

Hedera colchica, blad 15 – 20 cm groot, dik en wat vettig donkergroen blad;
Hedera colchica 'Dentata Variegata', roomwit tot geel omrand blad, in het midden twee tinten groen;
Hedera colchica 'Sulphur Heart', blad met gele tot geelgroene onregelmatige vlekken.

#323