Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/struik_blauwe_coniferen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 maart 2021

Coniferen zoals dennen en sparren met een zilveren kleur

Sparren en dennen met een zilveren glans

Behalve groene, blauwe en gele coniferen is er ook een wat te vaak vergeten, maar ongelooflijk mooie groep met loof dat een zilverachtige indruk maakt en dat straalt in de zon. Het zijn de aristocraten onder de sparren en dennen. Nooit opdringerig, maar zeer elegant en van een ongekende charme. Ze zullen niet de wijde verspreiding kennen die bijv. blauwsparren ooit hebben gehad, daarvoor zijn ze te exclusief, maar ze passen in iedere tuin waar ze met respect tot volle glorie mogen uitgroeien. Geef ze die kans en u heeft een juweel in de tuin.


Zilverkleurige dwergvormen van sparren en dennen staan prachtig in de strakke grijsblauwe sierpotten.

Zilverachtig loof komt vooral bij twee geslachten coniferen voor:
Abies-soorten die zowel den als zilverspar worden genoemd (hoewel de echte dennen Pinus heten) en de sparren (Picea-soorten). Het verschil tussen zilversparren en sparren is vooral aan de kegels te zien. Bij Abies staan de vrouwelijke kegels rechtop. Zodra de zaden erin rijp zijn vallen de kegelschubben af, komen de zaden vrij en blijft de kern staan. Bij Picea hangen de kegels en ze vallen in hun geheel af als de zaden eruit zijn. De ‘kerstboom’ of ‘dennenboom’ is een Picea-soort (Picea abies) die eigenlijk fijnspar heet en in de bosbouw het bekende vurenhout levert.

Abies kegels omhoog
Abies procera 'glauca'

De mooiste zilveren sparren
De beste zilverkleurige Abies-cultivars groeien langzaam en blijven heel lang klein. Abies lasiocarpa ‘Compacta’ is een van de mooiste. Hij vormt een brede piramide van zilver(blauw) loof. Na tien jaar is hij 90 cm hoog. Nog beter zilverkleurig is Abies lasiocarpa ‘Argentea’. Van Abies koreana met zijn paarsblauwe kegels zijn schitterende vormen met zilvergrijs loof beschikbaar. Ze hebben vaak het Engelse ‘Silver’ of Duitse ‘Silber’ in hun naam. Maar kies ze niet puur en alleen op naam, want sommige zijn witbont in plaats van volledig zilverkleurig. Bij Picea zijn tal van zilver(blauwe) vormen voorhanden. P. pungens ‘Moerheim’ heeft lange, grijze naalden, bij de andere vormen zijn ze meestal korter en stijver (‘pungens’ betekent ‘stekend’). Ook andere geslachten hebben planten met een zilveren uitstraling opgeleverd. Een echt miniatuurboompje met grijsgroen loof dat van onderen zuiver zilverkleurig is, is Juniperus communis ‘Compressa’. Ideaal voor kuipen, bakken en rotstuintjes. Hij wordt zo’n 45 cm hoog. Een van de mooiste bodembedekkende jeneverbescultivars is J. horizontalis ‘Hughes’. De plant spreidt zich over de grond uit, is ’s winters blauwgrijs en ’s zomers meer zilvergrijs. Eveneens bodembedekkend, maar iets meer zilverblauw is J. horizontalis ‘Blue Chip’. Ook bij de dwergcipres (Chamaecyparis) komen cultivars voor die een zilver-blauwgrijze indruk maken. C. lawsoniana ‘Pembury Blue’ is er zo een. Hij groeit in een losse kolomvorm.

abies koreana met blauwe kegels
Bij Abies staan de kegels rechtop

Een paar planttips
Zowel sparren als zilversparren hebben een hekel aan kalk in de grond. Deze moet liefst neutraal (pH 7) of iets zuur zijn en veel organisch materiaal bevatten. Sparren wortelen nogal oppervlakkig en staan graag vrij in de tuinruimte.

Picea met hangende kegels
Bij Picea hangen de kegels naar beneden

Zilversparren houden wat meer van gezelschap en zijn makkelijk te combineren.
Op zonnige plekken worden de prachtige kleuren het meest intens. De dwergvormen zijn uitstekend geschikt voor gebruik in potten en andere containers. Bekleed potten en kuipen van binnen met noppenfolie. Dat isoleert geweldig en beschermt de planten. Zorg wel dat de drainageopening open blijft. Maak bij planten die met een kluit in gaaslap zijn geleverd, de gaaslap pas in het plantgat los en spreid hem op de bodem uit. De wortels groeien er wel doorheen en zo voorkomt u dat de kluit grond rond de wortels uit elkaar valt. Druk de grond na het inplanten goed aan en geef de eerste periode royaal water tot de plant tekenen van hergroei vertoont. 
 

#406