Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_9_maagdentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Sterrenbeeldentuin deel 9: de maagdentuin

Deze tuin is voor al wie geboren is tussen 24 augustus en 22 september: de maagden.
De maagd wil graag een nuttige functie vervullen in de maatschappij. Hij of zij wil de anderen verder op pad zetten, tegelijkertijd probeert de maagd zichzelf te vervolmaken door zelfkritiek en zelfanalyse.
Kruiden die bij zulke figuren passen zijn Venkel (Foeniculum vulgare), Bonekruid (Satureja) en Citroenkruid (Artemisia abrotanum L.),

Venkel (Foeniculum vulgare)Venkel

Venkelzaadjes gaven de Oude Grieken kracht en moed. De Grieken stopten hun atleten die aan de Olympische Spelen meededen vol venkel.

De spelers bleven op die manier hun ideale gewicht behouden. En dat is niet zomaar wat Grieks gefrazel... Venkel en venkelzaad hebben een urineafdrijvende werking. Niet voor niks heet venkel in het Grieks ‘Marathron’.

Die naam is waarschijnlijk afgeleid van Maraino en dat betekent ‘ik word mager’.

Bonekruid

Er bestaan twee soorten Bonekruid of satureja. Het éénjarig Satureja hortensis (=eenjarig zomerbonekruid) en Satureja Montana (=het vaste winterbonekruid). Hortensis betekent ‘uit de tuin’ en montana ‘van de bergen’. Er zijn nog meer soorten, zoals het ‘Satureja thymbra’. Dat doet sterk aan tijm denken.

De geslachtsdrift prikkelende reputatie van het bonekruid, heeft sommigen ertoe gebracht de naam Satureja in verband te brengen met Satrijs uit de Griekse mythologie. Volgens de overlevering betekent dat wellusteling, bosgod of sater.
In de Provence heet het bonekruid ‘Pebre d’ase’ of Ezelspeper. De ezels die van dit kruid eten zien, volgens de Franse kruidenspecialist Messègue, hun liefdesvuur vertienvoudigen. Niet alleen bij ezels is dit het geval. Dat is dan één van de redenen waarom er geen bonekruid in de middeleeuwse kloostertuinen mocht groeien.

Bonekruid bevordert de spijsvertering. Daarom kan je een beetje van dit kruid toevoegen aan meelspijzen, bonen, erwten en kool. Je kan het kruid meekoken. De gerechten krijgen dan een licht pikante toets. Wie vroeger last had van maag- en darmkrampen kreeg steevast bonekruid ingelepeld. Ook wie opgescheept zat met een keelontsteking of een zware hoest zocht heil bij het bonekruid. Onze voorouders gebruikten het kruid ook als zenuwversterkend middel. Het sap van gekneusde bonekruidbladeren verzacht bije- en wespesteken.
Bonekruid staat goed in rotstuinen en stapelmuurtjes. Je kan je kruidentuin ook afboorden met bonekruidplantjes. Dat brengt nog meer kleur in je tuin.

Citroenkruid (Artemisia abrotanum L.)Citroenkruid

Mooie dingen, zachte stoffen, frisse geuren, dat past helemaal bij de maagd. Als de maagd van een lekker citroengeurtje houdt is dit zeker het aangewezen kruid. Er is geen enkele plant die zo’n doordringende citroengeur in petto heeft als deze ‘mademoiselle’.

Zelfs de ‘ongediertjes’ nemen de benen, als je enkele van deze takjes tussen je linnen legt. Wanneer je citroenkruid rond het kippenhok zet of een bussel van het kruid bij de kippen hangt, dan zullen de kippen veel minder vlug last hebben van vlooien. Dodoens redde de kaalhoofdigen met dit kruid, want hij schreef dat je met citroenkruid kaalhoofdigheid voorkwam en de baardgroei bevorderde.

#4868

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be