Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_1_steenbokkentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 7 december 2021

Sterrenbeeldentuin deel 1: de Steenbokkentuin

Uit een interessante reeks van Daniëlle Houbrechts starten we deze week met:

Deel 1: de Steenbokkentuin

Capricornus (22 december- 20 januari) is het tiende teken van de dierenriem. Langzaam en beheerst klimt de Steenbok behoedzaam naar de top. De steenbok symboliseert de ouderdom en de autoriteit van de vaderfiguur.

steenbok

Culpeper’s kruiden-choice voor de Steenbok:

Smeerwortel (Symphytum officinale):

Smeerwortel (Symphytum officinale)Als je builen of kneuzingen aan een steenbokkerige wandeluitstap over houdt, kan je je met bladeren van de smeerwortel oplappen. Leg de gekneusde bladeren op de wonde en prik de uiteinden met een stokje vast. Bind er voor alle zekerheid nog een zakdoek rond. Smeerwortel staat al lang bekend voor zijn helende werking bij kneuzingen, verstuikingen en breuken.

Je kan nog meer doen met smeerwortel. Zo kan je je arme, getergde steenbokrug, waarop je kinderen zo graag ravotten, eens extra verwennen met een afkooksel van smeerwortelbladeren.
Doe die bladeren in een emmer en giet er kokend heet water op. Na 20 minuten is het aftreksel klaar. Vis de bladeren eruit en voeg dit aftreksel aan je badwater toe.

Kloosterlingen verzorgden de reumalijders met een alcoholisch smeerwortelaftreksel. Ijverige monniken maakten smeerwortel- tinctuur. De ziekenverzorger trok de natuur in met een stevige schop en ploeterde de dikke smeerwortel- wortel uit de aarde. Hij waste de zwarte peen, sneed hem in stukjes, nam een slok en goot daarna de fles graanjenever van 38 tot 40 graden over de brokken. Die tinctuur moest dan drie weken op een warme plek blijven staan. Elke dag, tijdens een gebedje, schudde Broeder Ziekenzorg de fles. Hij zeefde na drie weken de wortel eruit en klaar was tinctuurkees. Een heilige hand smeerde dan eerst een beschermende laag zalf over de wonde en deed er nadien een doekje met die tinctuur op. Drie keer per dag gebeurde dit ritueel en de resultaten bleven niet uit. Als je in oude, vergeelde boeken leest welke lelijke wonden je met smeerwortel weer aan elkaar kon breien, denk je soms dat het toen mogelijk was van filet amercain weer een biefstuk te maken. Dat neemt niet weg dat je eerst een dokter raadpleegt, als het om een ernstige wonde gaat.

Zuring (Rumex acetosa):

Zuring (Rumex acetosa)Een Steenbok die wel eens een groen zuringblaadje lust, heeft de keuze tussen 20 verschillende wilde zuringsoorten. Zo bijvoorbeeld veldzuring, spinaziezuring, ridderzuring... Maar welk zurig blaadje het ook is, het heet allemaal ‘rumex’ en dat betekent bitterzuur. Sommige zuringsoorten zijn zo bitter dat je ze niet in de keuken kan gebruiken. De veldzuring kennen we het best. Vroeger moesten nogal lawaaierige, winderige lui zuring, getrokken in witte wijn eten. Dat hielp toen ook tegen constipatie. Misschien lust je wel eens een keertje paling. Vergeet dan niet wat zuring op deze vis te doen. Dat is een must. Ook in een roerei of onder de aardappels is zuring lekker. Maar wat je ook klaar stooft, gebruikt geen aluminium, koperen of ijzeren pannen. Het zuur van de zuring werkt in op het metaal zodat er giftige stoffen kunnen ontstaan. Eet niet teveel zuring als je jicht, reuma of astmapatiënt bent. Het oxaalzuur in de zuring is niet erg bevorderlijk voor deze kwalen. Je kan het oxaalzuur wat in de hand houden door het eerste kookwater af te gieten. Sommigen beweren dat je taai vlees weer zacht kan maken door er zuring aan toe te voegen. Fijn om te weten, dan hoef je je Steenbokgebit niet stuk te bijten.

Salomonszegel (Polygonatum officinale):

Salomonszegel (Polygonatum officinale)In de bossen kom je nogal eens een salomonszegel tegen. Dames gebruikten de wortel vroeger, voor een mooie witte huid.

De wijze koning Salomon bezorgde aan deze plant de macht om rotsen te laten springen. Daaronder lagen dan schatten, als je tenminste geluk had. En was dat niet het geval, dan kon je er de duivels mee te lijf gaan. Als je de witte wortelstok doorsnijdt zie je, met wat fantasie, de zegel van koning Salomon.

De rode bessen, die na verloop van tijd naar een zwarte kleur overlopen, zijn giftig. Bij de apotheker of in een natuurvoedingswinkel kan je preparaten kopen op basis van salomonszegel. Die bevorderen de urine- afscheiding en ondersteunen de behandeling van suikerziekte. Maar: GA NOOIT ZELF EXPERIMENTEREN MET SALOMONSZEGEL.

Je vindt nog veel meer kruidentuintips in “Wilde Kruidentuinen” en andere boeken geschreven door Daniëlle Houbrechts.
Ontdek ze op het internet via www.kruidjes.be.

#4603

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be