
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/steekmuggen_verspreiding
Muggen bestaan ongeveer 100 miljoen jaar hier op aarde. Dat was ook onder andere wat de film Jurassic Park ons leerde. Maar ondertussen zijn die muggen in ongeveer 3000 verschillende soorten geëvolueerd, elk met hun verschillend karakter naargelang de plaats waar zij voorkomen op aarde. Zo zijn ze succesvol aangepast aan het klimaat van de noordpool tot de evenaar en zijn ze ook verder ontwikkeld om hun aanval te kunnen inzetten op hun specifieke gastheer. Sommige muggen verkiezen kikkers, sommige vogels en andere verkiezen dan weer zoogdieren.
Muggen zijn ook dragers van grote ziekten en zijn ook jaarlijks de oorzaak van vele sterfgevallen. Ziekten zoals malaria, knokkelkoorts en gele koorts worden overgebracht door muggen.
De malariamuggen tot de familie van de Anopheles, en bepaalde Anopheles-soorten komen ook voor in België en Nederland. Gelukkig komt de echte malariaparasiet hier al een lange tijd uitgestorven waardoor deze mug hier niet meer voorkomt. Althans wanneer het klimaat blijft zoals het nu is. Wanneer de winters zachter zouden worden kan het gebeuren dat malariamug hier opnieuw hun introductie doet.
Vrouwelijke muggen worden (afhankelijk van hun soort) tussen 3 en 100 dagen oud. Mannelijke muggen slechts leven 10 tot 20 dagen. Zij voeden zich enkel met nectar en zullen nooit steken om bloed te gaan zuigen.
Muggen verjagen met muggengeurspiralen
Muggen steken en zuigen bloed
In tegenstelling tot wat soms wordt gezegd voeden muggen zich niet met bloed. Het bloed wordt gebruikt bij de aanmaak van eieren. Vandaar dat enkel de vrouwelijke muggen zullen steken en bloed zuigen.
Dat brengt ons bij de vraag: waarom muggen altijd bij dezelfde komen steken en waarom een andere persoon ’s nachts nooit last heeft van die vervelende insecten. In de volksmond wordt gezegd dat de een “zoeter bloed heeft”. Maar dit lijkt niet de wetenschappelijke uitleg te zijn. Onderzoekers van “The University of Aberdeen” zijn een onderzoek en daaruit blijkt dat sommige mensen onruikbaar zijn voor muggen of zelfs een afstotende geur afscheiden waardoor muggen liever op zoek gaan naar een ander slachtoffer. Muggen worden aangetrokken door de door ons uitgeademde kooldioxide in combinatie met bepaalde geurstoffen in het afgescheiden zweet. De specifieke geur verschilt van mens tot mens. Muggen hebben meer dan 70 verschillende geurreceptoren waarvan meer dan 20 de geuren van mensen kunnen herkennen.
Muggen zien bijzonder slecht, het is dan ook een fabeltje dat muggen zouden binnenkomen doordat er licht is in huis. Muggen gaan af op warmte. Verlichting in huis straalt ook een soort van warmtebron uit, en daar komen de muggen op af. Om hun slachtoffer te lokaliseren gebruiken meugen hun uiterst gevoelige thermische receptoren. Vanop 30 meter afstand kunnen ze al een de geur opvangen van een mens. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe beter die receptoren zullen werken. Vandaar dat in omgevingen van bossen of moerassen vaak sneller muggen op je afkomen dan op andere plaatsen.
Middeltjes om muggen te weren