Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/starten_met_vogelfotografie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 januari 2021

Starten met vogelfotografie

vogelfotografie roodborstjeHet leuke aan vogelfotografie is het dat voor vrijwel iedereen toegankelijk is. Je hoeft er geen safarireizen voor te boeken en ook geen hi-tech studio voor te hebben. Wat wel helpt is kennis van het onderwerp en uiteraard geduld.

De meest bijzondere foto's van vogels zijn niet zomaar ontstaan.
Dit is een gevolg geweest van een goede uitrusting, kennis van het onderwerp (het internet vol staat met informatie om je deze kennis eigen te maken), goede lichtomstandigheden, kennis van compositie, geduld en meestal ook wel een beetje geluk.
Spiegel je niet direct een professionele fotografen die dagdagelijks bezig zijn met vogelfotografie en het materiaal dat zij gebruiken. Weet je niet zeker dat het fotograferen van vogels jouw ding is (of zal worden)? Begin dan kleinschalig en de beste plaats om dat te doen is wellicht in je eigen tuin!

Starten met vogelfotografie

In eerste instantie moeten de vogels gelokt worden naar de tuin. Dit kan door te weten welke soorten in uw regio voorkomen en waar zij van houden qua schuilplaats, voeding, beplanting, ...
In onze webwinkel zitten tal van soorten vogelvoer en vogelhuisjes zodat u specifieke soorten kunt aantrekken:

Op de website waarnemingen.be kunt u alvast opzoeken welke dieren het vaakst voorkomen in uw regio, zodoende al specifieker te kunnen voederen om die soorten aan te trekken. Om de vogels dan ook op beeld vast te leggen heeft u een plaats nodig om op hun komst te wachten. Dit kan van binnenshuis of op een plaats in de tuin zelf. Een schuilhut is ideaal, maar wellicht niet overal mogelijk te plaatsen wegens plaatsgebrek of budget.Probeer te fotograferen op plaatsen waar voldoende licht is, zet dus de voedertafel niet onder donkere schaduwpartijen van bomen, want dit zal ervoor zorgen dat de sluitersnelheid van uw fototoestel lager moet zijn. Hierdoor worden foto's onscherp. Licht is belangrijk want extra bijlichten wordt vrijwel onmogelijk. Door te flitsen verstoor je de vogels en dat is niet de bedoeling. Waar je ook fotografeert, zorg ervoor dat je zelf comfortabel kan zitten, samen met jouw toestel dat op statief moet staan en dat je een goede uitkijk hebt op de plaats waar alles moet gebeuren.

ijsvogel fotograferen

Dieren (en dus ook vogels) hebben vaak een vast voederpatroon of favoriet moment tijdens de dag om een hapje te eten. Kennis van het dier in kwestie zorgt ervoor dat je zelf minder lang hoeft te wachten. Ga je al wat meer op in dierenfotografie dan helpt een observatiecamera je bij het vergaren van deze kennis. Plaats de observatiecamera dicht bij de dieren en zodra er beweging wordt gedetecteerd slaat het toestel de videobeelden op. Na een aantal dagen of weken krijg je een perfect overzicht op welk moment van de dag die dieren langskomen. Een zeer kwalitatief toestel die veel gebruikt wordt is een Bushnellcamera.

Materiaaltips en techniek

fotogenieke steenuilZoals gezegd is een statief onontbeerlijk.
Het type toestel is van minder belang, de meest gangbare fototoestellen maken best goede beelden en hebben een voldoende zoombereik om vogels op korte afstand te gaan vastleggen op beeld.
Hoe verder je van de vogels verwijderd bent, hoe sterker de zoomlens van uw camera moet zijn. Met een schuilhut kunt u dus veel dichter bij de voeder- of schuilplaatsen van de vogels komen waardoor u ook kleinere zoomlenzen kunt gebruiken. Opgelet want de goede zoomlenzen gaan als gauw enkele duizenden euro's kosten. Vanaf 300mm heb je in principe al voldoende om goed aan de slag te gaan.
De scherpste foto's maak je door ervoor te zorgen dat de camera niet kan trillen op het moment van de opname.
Een afstandsbediening (draadloos of met kabel) zorgt ervoor dat de camera niet beweegt op het moment van doordrukken van de ontspanknop.

Automatische voorinstellingen kunnen gebruikt worden, maar het liefst wordt de manuele scherpstelling gebruikt. Dit kan je reeds vooraf instellen, voor dat een vogel zit op die bepaalde plaats. De automatische functie van het toestel zou misschien door de takken heen richten op een onderwerp in de achtergrond en daarop scherpstellen. Het resultaat is dat de voorgrond totaal onscherp zal zijn. In de manuele mode is dit niet het geval.

De meeste toestellen hebben de mogelijkheid om meerdere beelden per seconde te maken. Gebruik dan ook die functie en wacht niet op "het ultieme moment". Hou het beeld wat ruimer rond het onderwerp want een uitsnede maken kan je later nog altijd. Dit zorgt er wel voor dat er meer kans bestaat de vogel te fotograferen ergens in het beeld. Hou het beeld ook weer niet té ruim, want anders is de uitsnede van te lage kwaliteit om ontwikkeld te worden.

natuurfotograafDit zijn slechts enkele hulpmiddeltjes om te starten met fotografie van vogels of andere dieren.
De meest courante tuinvogels zijn bovendien niet zo schuw en lenen zich beter voor de beginnende vogelfotorgraaf. Het hoofddoel is dat je er zelf plezier aan beleefd en mocht dit ooit een hobby (obsessie) worden, dan bestaat er specifieke apparatuur zodat de beelden nóg beter worden.

Sowieso zijn wij erg benieuwd naar jouw mooiste foto's.

#4215

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies