Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/starten_met_exotische_tuin


https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 27 mei 2022

Hoe begin ik aan mijn exotische tuin?

chamaeropsHet is belangrijk, wanneer je voor jezelf beslist hebt om exotisch te gaan tuinieren, dat je weet dat exotisch tuinieren nieuw is en dat je veel informatie zal moeten vergaren of opzoeken. Maar vrees niet, velen zijn er al mee bezig en er is ook al veel informatie beschikbaar via Internet en andere kanalen. Wellicht bent u ook op deze manier op deze website terecht gekomen.

Meer info over starten met een exotische tuin:

Een van de belangrijkste factoren bij exotisch tuinieren is de standplaats, het is heel belangrijk waar je een specifieke plant gaat plaatsen. Welke delen van je tuin liggen in schaduw, welke in volle zon, waar is de zuidkant, noordkant en welke delen liggen in open wind of juist goed beschermd enz... Afhankelijk hiervan kun je bepalen waar je welke plant zal zetten. Er kan later nog altijd gespeeld worden met de plaatsing maar houd er zeker rekening mee in het begin, want het bepaalt mee het succes van jouw exotische tuin. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de grootte van een plant en de ruimte die hij nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen? Dit is uitermate belangrijk want anders zou je wel eens in plaatsgebrek kunnen komen te zitten.
Via de beschikbare informatiekanalen op het internet en betrouwbare handelaren, kan je veel bruikbare informatie vergaren.

Tip: Ga eind juli of eind augustus eens langs bij de "Open Exotentuinen", dit is een jaarlijks evenement waarop heel wat exotische tuinen worden opengesteld voor het publiek en iedereen veel inspiratie kan opdoen.

Onderhoud van een exotische tuin

Dit valt best mee en hangt af van de planten die je verkiest om in je tuin te plaatsen.
Wanneer je de meest "vorstbestendige planten" neemt, heb je weinig werk. De werken die steeds weerkeren in een gewone inheemse tuin, herhalen zich ook hier, b.v. bemesten, soms snoeien, af en toe extra water voorzien, enz....
In de winter, afhankelijk van de hardheid van de winter en de combinatie kou en vocht, kan het noodzakelijk zijn om in te grijpen en de planten helpt de winter goed door te komen. Dit kan met eenvoudige beschermingsmiddelen, zoals rietenmatten, vliesdoek, noppenfolie, e.a.

Trachycarpus en Musa

Ideale startplanten:

Voor deze selectie hielden we rekening met de vele mogelijkheden, de populariteit en ook de vorstbestendigheid van de planten; dit zijn planten die het minste zorg vragen in de winter of die het gemakkelijkst te onderhouden zijn in de winter.

  1. Musa of bananenBij de palmbomen is de "Trachycarpus Fortunei" of de Chinese waaierpalm ongetwijfeld een grote favoriet. Deze palm is origineel afkomstig uit Zuidoost-Azië, ze komen zelfs voor in het Himalaya gebergte. Het is een van de meest populaire en sterkere palmen. Hij kan wintertemperaturen verdragen tot ongeveer -15°C. Hier in deze regio moet hij normaal niet beschermd worden
  2. In een exotische tuin past perfect een bananenplant of "Musa Basjoo", deze bananensoort is afkomstig uit Azië (China, Indië, enz.), waar ze op grote hoogtes van de Himalaya groeien. Daar hebben ze ook hun kracht om te overwinteren in ons klimaat vandaan. Deze vezelbanaan kan 4 meter hoog worden, maakt zijscheuten aan en zijn mooie, grote groene bladeren zijn een plezier in de tuin. Na een viertal jaar kan men de eerste bloem met eventuele vruchten verkrijgen. Bij deze plant is het wel noodzakelijk om in de winter voldoende winterbescherming te voorzien.
    Wisten jullie trouwens dat in België aan de KU Leuven, de grootste wereldcollectie is aangelegd van bananen, dit om de bananendiversiteit in leven te houden. In totaal bestaan er 1175 verschillende soorten.
  3. Ficus carica: De vijgenboom is origineel afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika. Meerdere variëteiten van de vijgenboom zijn winterhard als ze geplaatst worden aan een zuidermuur. Daar zullen ze zonder grote problemen uitgroeien tot weelderige bomen die elk jaar vele vijgen produceren. In onderhoud is dit ook een gemakkelijke plant, je snoeit hem in de vorm die je wenst in het najaar en in de lente loopt hij terug uit.
  4. Een goede exoot om mee te starten in de tuin is de "Chamaerops Humilis" ook wel Europese dwergpalm genoemd, het is een heel bijzondere en mooie palm afkomstig uit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Hij verdraagt een winterse temperatuur van -10°C en heeft zijn degelijkheid en vorstbestendigheid al bewezen. Hij staat wel graag met zijn voeten droog, zowel in de winter als in de zomer.
#3953
Terug naar boven icoon