Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/stadsboerderijen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 20 februari 2020

Starten met stadstuinieren of urban farming

Stadsboerderijen

Er werden ook nog maar weinig studies gemaakt over de rentabiliteit van stadsboerderijen. Aan de eigenaars van veel grote gebouwen zal huur betaald moeten worden voor het gebruik van het dak. Er zijn al ecologisch bewuste eigenaars die de daken verhuren voor een symbolische euro per vierkante meter per jaar. Maar veel eigenaars maken zich zorgen over de mogelijke schade die al deze dakactiviteiten zouden kunnen veroorzaken. Daarom is het van groot belang dat niet alleen de architecten, maar ook de lokale bestuursverantwoordelijken op de hoogte worden gebracht van de positieve effecten van stadsboerderijen en dakboerderijen. Vaak is er ook een vergunningsprobleem: een kas op een dak vormt in feite een extra verdieping, waarvoor een vergunning aangevraagd moet worden – dikwijls een langdurige aangelegenheid . Daarom dient er voor stadsboerderijen ook meer politieke aandacht te komen. In Brooklyn gebruiken de producenten bakfietsen om hun producten onverpakt bij de consumenten te brengen. Zo worden ze goedkoper dan elk ander distributiesysteem met verpakking, opslag, bestelwagens en personeelskosten.

Hightechbedrijven krijgen stilaan ook meer aandacht voor de stadsboerderijen, omdat ze er hun nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bevloeiing en geautomatiseerde toevoeging van meststoffen kunnen uittesten.

Door de tussenpersonen tussen producent en consument uit te schakelen, kunnen dakboerderijen bijvoorbeeld hun basilicum zelf omvormen tot pesto, waardoor ze zonder aanzienlijke extra personeelskosten meer verdienen aan hun gewassen. Naar het voorbeeld van de meerlagenculturen in Havana wordt er ook in andere steden geëxperimenteerd met plantschema's. In de tussenrijen van de drielagenteelt van tomaten, basilicum en sla wordt er ook gezaaid, zodat elke vierkante centimeter gebruikt wordt.

Urban farming of stadstuinieren

In Boston en New York zie je zelfs gespecialiseerde urban farming shops die met groot succes alles aanbieden wat je zelf nodig hebt om in de stad te tuinieren. Europa zal hierin snel volgen. Ook op het world wide web zijn er tal van gespecialiseerde winkels. Wonen in een grote stad en leven als een boer is daarom geen contradictie meer!

TRANSITIE

Hoe meer mensen aan urban farming doen, hoe meer creatieve oplossingen verzonnen zullen worden, oplossingen die het succes van stadstuinieren alleen nog maar groter zullen maken. En dat zal nodig zijn, want als je de bevolkingsgroei van de grote steden naar de toekomst zou projecteren, is het duidelijk dat het platteland alleen, met zijn steeds krimpende groene ruimten, niet volledig in de voedselbehoeften zal kunnen blijven voorzien. Dat hebben ook de stadbesturen gezien. Proactief vooruitdenken is in dit verband een politieke noodzaak. De burgemeester van Parijs deed het al voor: hij riep het jaar 2012 uit tot 'Jaar van de Stadslandbouw' en de stad ondersteunt elk waardig initiatief. Urban farming voorziet niet alleen in voedsel, maar kan ook een buurt nieuw leven inblazen. Braakliggende stukken tussen woongebouwen worden opgewaardeerd door er te tuinieren. De bewoners worden betrokken bij het onderhoud van grotere stadsmoestuinen. Vooral in achterstandswijken kunnen die zorgen voor een nieuwe, positieve dynamiek, waardoor een hele buurt weer tot bloei kan komen. Een stadsboerderij zal dan een kapstok zijn voor tal van andere sociale buurtacties.

Urban farming kan een dankbaar onderwerp zijn van educatieve projecten. Stadskinderen kennis laten maken met de wijze waarop hun voedsel wordt geproduceerd, is slechts een van de zaken die het aanmoedigen van stads- en dakboerderijen door de overheid rechtvaardigen. Recente initiatieven zoals 'Groenten uit Gent' en de Antwerpse 'Biodroom' kregen veel aandacht in de pers. Er is in de meeste steden meer dan genoeg 'restruimte' aanwezig om tot stadsboerderijen of stadsmoestuintjes te kunnen ontwikkelen. Het is nu aan de economen om eens te berekenen welke transport- en energiebesparingen er gerealiseerd kunnen worden met urban farming. Maar ze mogen daarbij niet uit het oog verliezen dat urban farming een enorm belangrijke sociale meerwaarde kan creëren die niet in geldbedragen uit te drukken is. Welzijn is even belangrijk als welvaart. Steden kunnen in die zin veranderen. Vooruitziende steden slaan nu al de weg in van de korte ketens: zelf energie opwekken, zelf voedsel verbouwen. Deze beweging heeft ook een naam: de 'transitiebeweging'. Wordt vervolgd!


#5072