Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/spruiten_telen_spruitjes_teelt

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 februari 2021

De nieuwe spruitjes zijn kleiner maar met een zeer goede kwaliteit en uitstekende houdbaarheid

Het nieuwe spruitjesseizoen:
kleiner maar zeer goede kwaliteit met uitstekende houdbaarheid

Het seizoen van de spruiten komt deze maand op kruissnelheid. Spruiten blijven toch een typische wintergroente. In de zomermaanden heeft de handrem op de groei gestaan. De droogte en de warmte hebben twee gevolgen: enerzijds wat lagere oogstresultaten, anderzijds kleinere, maar vaste spruitjes van zeer goede kwaliteit.

België heeft een lange traditie in de teelt van spruiten. Niet voor niets heten spruitjes in het Frans ‘choux de Bruxelles’ en in het Engels ‘Brussels sprouts’. Zelfs in het Poolse woord voor spruitjes zit een duidelijke verwijzing naar onze Belgische hoofdstad.

De teelt van spruiten gebeurt nog altijd voor honderd procent in open lucht. Productie en kwaliteit zijn dus sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. “Door de extreem droge zomer liggen de oogstresultaten wat lager, maar voor de kwaliteit van het product maakt dit geen verschil. Koudere nachten, zon overdag en oostenwind, dat zijn de weersingrediënten die zorgen voor mooie en lekkere spruitjes”, aldus spruitkoolteler Koen Verbruggen uit Leest (Antwerpen).

“Wij leveren uitsluitend voor de versmarkt. Tot voor drie jaar plukten we alles met de hand, nu is dit nog gedeeltelijk zo. Dit komt de kwaliteit van de spruitjes hoger op de stam ten goede. Het machinaal plukken met aangepaste machines geeft niet het minste kwaliteitsverlies.”

“We zijn best trots op het Flandria-label. Onze collega-telers uit het buitenland kijken op naar ons keurmerk. De kwaliteitseisen zijn zeer hoog en garanderen een absoluut topproduct”, aldus Koen Verbruggen. “De teelt verloopt volledig volgens het Flandria-lastenboek. Tussen de plantenrijen passen we zoveel mogelijk mechanische onkruidbestrijding toe. Voor ziektebestrijding en plagen volgen we het advies van het waarschuwingssysteem van de proefcentra. Pas als een bepaalde drempel wordt overschreden, zetten we gewasbescherming in, dit met respect voor de wachttermijnen. Alles wordt stipt opgevolgd in het oogstschema. Zo garanderen we dat onze Flandria-spruiten milieuvriendelijk geteeld zijn.

Flandria EE+ is ‘super’
De sortering van de spruiten gebeurt volgens kwaliteit, diameter en geschoond.
Binnen het Flandria-gamma wordt nog eens onderscheid gemaakt in vier kwaliteitssorteringen:

• FG EE (+) – Flandria dubbel extra (plus)
• FL EE (+) – Flandria dubbel extra (plus)
• FG EX (+) – Flandria extra (plus)
• FL EX (+) – Flandria extra (plus)

Per kwaliteit zijn er vier kalibers: diameter 12-32 mm; 20-40- 28-48 en de grove: 35-55mm.
Flandria EE+ is werkelijk superieur in het Europese aanbod van spruiten. De ronde spruitjes zijn zeer vast en goed gesloten. Ze vertonen geen enkel gebrek of vorstschade. De buitenste blaadjes hebben een frisse, donkergroene kleur. De Flandria EE+ spruitjes worden manueel geoogst en geschoond. Naast de handgeschoonde zijn er ook machinaal geschoonde spruitjes voor de handel.
Spruitjes worden normaal geleverd in EPS-tomatenkisten met een inhoud van 4 of 5 kg los.

Eén voor één door de hand
Op het familiaal bedrijf van Koen Verbruggen zijn handgeschoonde spruiten voor de versmarkt een jarenlange traditie. “We leveren onze handgeschoonde spruitjes uitsluitend onder het Flandria-label aan de Mechelse Veilingen. De spruiten gaan één voor één door de hand. We zorgen voor een glad snijvlak en verwijderen de losse vleugelblaadjes, de buitenste blaadjes zijn groen en mooi aaneengesloten. Door de gelijktijdige manuele sortering gaan ook alle halve of beschadigde spruiten eruit. ’t Is best een arbeidsintensieve bezigheid, maar we leveren de handel wel panklare spruiten van EE+ kwaliteit.”

Dagvers leveren: paradepaardje!
De tijd tussen oogsten en koelen wordt zo kort mogelijk gehouden. Dit is belangrijk voor de kwaliteit en verlengt ook de bewaarbaarheid. “Met de koeling houden we constant rekening. De spruitjes komen alleen een korte tijd uit de koeling om te schonen en gaan daarna onmiddellijk weer in de koelcellen. Ik lever drie keer per week aan de veiling. De spruitjes blijven in de koelcel tot net voor het vertrek. Op de veiling gaan ze ook direct de koelcel in. ’s Anderdaags liggen ze in de winkel.


Spruiten op het veld

Flandria-kistenkaart: waterdichte traceerbaarheid
Elk EPS-kist wordt voorzien van een Flandria-kistenkaart die voor alle Flandria-groenten wordt gebruikt. “Deze kistenkaart is een bron van informatie en garandeert een waterdichte traceerbaarheid tot bij de teler, zeer belangrijk voor de voedselveiligheid”, verzekert Koen Verbruggen. “De kistenkaart vermeldt naast de naam van het product, het producentnummer, dag en week van aanvoer, alsook de temperatuur waarop de spruiten best worden bewaard. Via de veiling is altijd terugkoppeling naar de teler mogelijk. Men kan via het registratiesysteem de nodige controles uitvoeren tot en met het begin van het productieproces.”

kinderen lusten geen spruitjes

Bommetjes vitamine C
In de versafdeling groenten en fruit worden spruitjes altijd in de originele verpakking gepresenteerd met de kistenkaarten van Flandria. Bewaar spruiten best bij een temperatuur van 0 °C tot 1 °C. Spruiten zijn gevoelig voor uitdrogen. Regelmatig bevochtigen met water is aan te bevelen. Bewaar spruitjes niet bij producten die ethyleen afgeven. Dit werkt geelverkleuring en loskomende blaadjes in de hand.
Spruitjes zitten boordevol vitamine C. Met 150 mg vormen ze een belangrijke bron van vitamine C, belangrijk om winterse toestanden te trotseren. Voorts bevatten ze behoorlijk wat vitamine A (170 µg) en vezelstoffen (4,2g). Ze maken beslist niet dik, want spruitjes leveren slechts 29 kcal/100g. Dus veel gezondheidstroeven die het verkooppunt beslist kan uitspelen bij de klanten. Spruitjes zijn echte wintergroenten. De maanden november en december zijn uitermate geschikt voor promotieacties. De hoge kwaliteit van Flandria-spruiten zorgt gegarandeerd voor succes.

Vast, mooi en volle smaak
“De handel mag vaste Flandria-spruitjes met een mooie kleur, een volle smaak en een goede houdbaarheid verwachten. De vorm is gelijkmatig en mooi. Kortom, de spruiten die op de veiling worden aangevoerd zijn van zeer goede kwaliteit”, aldus Ludo Van Kelst, manager Product en Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen.

Van november tot februari verwachten de Flandria-veilingen een constante aanvoer met een piekperiode in december en de feestperiode. De productie loopt tot begin april 2010.

#2263

Bron: Lava