Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/spinnen_herkennen_en_weren_uit_het_huis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 augustus 2022

Spinnen verjagen uit het huis

September is de maand waarin spinnen steeds vaker opduiken. In de herfst worden ze opgemerkt omdat dit de periode is waarin spinnen op zoek gaan naar een partner. 
Hieronder geven we een overzicht met enkele tips om ze buiten te houden.

Ben je niet zo blij met spinnen, dan zijn er veel eenvoudige tips om spinnen weg te houden uit huis:

 • Probeer de omgeving rond de woning vrij te maken van rommel. Spinnen verstoppen zich graag op donkere plaatsen en afval en rommel is daarvoor de perfecte plaats. Probeer die rommel weg te houden zodat de spinnen niet al te gemakkelijk binnenshuis kunnen komen.

 • Zonder rommel zullen spinnen op zoek gaan naar lange grassen, onkruiden en struiken om zich op te houden. Wanneer de tuin dus netjes opgekuist ligt maakt dit de woonomgeving minder interessant waardoor er ook minder zullen binnenkomen.

 • Zie je een spinnenweb, haal die dan ook direct weg. Dit voorkomt dat de spin aan voeding raakt en zo wordt die plaats minder interessant om opnieuw te beginnen. Ook de eizakjes weghalen is een goed idee, want daaruit komen vaak 100 kleine babyspinnetjes gekropen.

 • Buitenverlichting heeft een indirecte aantrekkingskracht op spinnen. Insecten worden door het licht aangetrokken. Plaatsen waar veel insecten voorkomen zijn dan weer interessant voor spinnen.

 • Probeer schuren en kieren dicht te maken. Dit zijn de plaatsen waar spinnen het huis binnenkomen. Met een siliconekit kan je al snel de meeste barstjes en kieren dichten.
  Ramen die open staan voor verluchting voorzie je dus best ook van een hor. Deuren die niet goed afsluiten kan je voorzien van deurborstels.

 • Probeer dierenvoeding zoveel mogelijk gesloten te bewaren. dat trekt insecten aan die op hun beurt de spinnen zullen lokken.

 • Een proper huis zorgt voor een minder interessante habitat. Af en toe met de stofzuiger rondgaan is dus zeker een goed idee.

 • Zie je een spin maar durf je ze niet aan te raken, dan kan je ze met een  spinnenvanger op steel of met een  spinnenzuiger ook veilig weghalen.

 

Naast bovenstaande tips zijn er ook middelen die spinnen kunnen weren.
Er bestaan essentiële oliën die spinnen kunnen verjagen. Samen met afwasmiddel en warm water maakt dit een prima sopje waarbij de meeste spinnen het huis uit krijgt.

 • Het beste resultaat is met oliën op basis van pepermunt. Dit geeft een voor de spinnen zeer onaangename geur af. Door er wat afwasmiddel aan toe te voegen worden de moleculen in de olie opgelost, waardoor dit beter kan gemengd worden in het (warme) water. Met dit middel kan je de kieren en openingen besproeien waar spinnen kunnen binnenkomen. Na enkele dagen is dit middel uitgewerkt en dus moet het regelmatig herhaald worden.
  Om zelf geen gedoe te hebben zijn deze verjaagsapjes ook kant en klaar te krijgen. Een zeer goedkoop en prima werkend is  dit spinnenafschrikmiddel.

 • Naast pepermuntolie zou citroensap dezelfde werking hebben. Met de schil van de citroen de plaatsen insmeren kan ook. Let wel op met citroensap en bepaalde steensoorten. Citroensap bevat een sterk zuur dat glanzende, natuurstenen kan aanvreten.

 • Een derde optie is een mengeling van kokosolie met azijn met een verhouding van 1 op 2. Deze combinatie zou ook spinnenwerend werken.

 • Ook paardenkastanjes hebben een spinnenwerende werking. Dit vormt een obstakel waar spinnen moeilijk over of langs gaan. Hou er wel rekening mee dat kastanjes mogelijks een lekkernij gaan vormen voor andere ongewenste dieren. Vervang ze dus regelmatig om rotting of andere problemen te voorkomen.

 • De geur van kaneel werkt ook spinnenwerend. Geurkaarsen met kaneel in leveren voldoende kaneelgeur op die voor spinnen onaantrekkelijk is.

 • Er bestaan ook  toestellen die je in het stopcontact kan steken die alle spinnen uit het huis verjagen. Ze zenden ultrasone geluiden uit waardoor spinnen het op een lopen zetten en het huis verlaten.

Met deze elektrische verjager bestrijd je spinnen op een ecologische manier en hoef je ze ook niet te doden. Het gewenste effect is direct zichtbaar, bij genestelde populaties kan het iets langer duren.

spinnen weren in huis

 

Op zoek naar een overzicht van de meest voorkomende spinnen bij ons?
Lees het artikel " spinnen herkennen".

#4861Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon