Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/speciale_eenjarige_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 21 januari 2021

Plannen voor het nieuwe tuinseizoen met bijzondere eenjarigen.

Plannen voor het nieuwe tuinseizoen met bijzondere eenjarigen.

De winter is een periode voor plannen. Buiten valt er weinig te doen maar binnen bij de kachel bladeren we heerlijk door gidsen en catalogi. Dan is het de tijd om te bedenken welke bollen en eenjarigen we het komende tuinseizoen willen zien. Laten we eens voor iets anders gaan kiezen…


Arctotis (vroeger Venedium) / bereoor

Een heel mooie plant is de Arctotis. Van een afstandje denk je met een goudsbloem van doen te hebben maar dichterbij gekomen, zie je het blauwe hart en begrijp je dat het om iets heel anders moet gaan! Deze eenjarige ziet er bijzonder uit maar is heel makkelijk te telen, net zo makkelijk als de goudsbloem waar hij aan doet denken. Zaai Arctotis (Venidium) in maart en april in potjes of later, in mei, in de volle grond. Als de uitgebloeide bloemen worden weggenomen, kun je de hele zomer van de bloei blijven genieten.
Plaats de bereoor eens naast het roodbladige Japanse bloedgras en je hebt een vurige combinatie.


Ageratum houstonianum “Red Sea”: een mooie snijageratum

Veel mensen kennen leverbalsem in de paarse uitvoering. Ageratum houstonianum “Red Sea” is roder van kleur dan de meer bekende familieleden en dat maakt haar bijzonder. Ook dit is een makkelijk te zaaien plant die de hele zomer bloeit met donzige schermpjes. Ze staat graag in de volle zon. “Red Sea” is erg mooi in kleurenschema’s met paars, donkerrood en blauw. Van deze hoogstelige Ageratum kunnen goed boeketten worden gesneden.


Cerinthe major / grote wasbloem

Cerinthe major (“Pride of Gibraltar” op deze afbeelding) is een subtiele aandachttrekker. Een plant die fascineert door de bijzondere kleur, mysterieus blauwe bloemen aan de toppen. Cerinthe is niet moeilijk om te zaaien maar kiemt niet erg snel. De zaden zijn dik en hard en je kunt het proces bespoedigen door ze een aantal uren in lauw water te weken alvorens er gezaaid gaat worden. In milde winters blijft Cerinthe wel eens over maar daar kun je niet op rekenen. Geef weinig mest voor een mooi diepe kleur.
Cerinthe staat erg mooi aan een rand, zeker in grote aantallen.

Er is niets mis met vertrouwde en bekende planten maar het is daarnaast ook heel uitdagend om met de meer onbekende planten te experimenteren. Zo creëer je de mooiste combinaties en wordt ook de winter boeiend.

#1850

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl