Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/spathiphyllum_sweet_rocco

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 4 juni 2020

Spathiphyllum Sweet Rocco zuivert lucht in woonkamer en kantoor

Spathiphyllum ‘Sweet Rocco’

In het succesvolle assortiment luchtzuiverende planten van telersvereniging Air So Pure sprong Spathiphyllum ‘Sweet Rocco’ er vorig jaar positief uit.

lepelplant als luchtzuiveraar voor elke woonkamer en kantoorruimte

 

Ruim een jaar na de introductie van deze Spathiphyllum – die ook wel bekend staat als lepelplant of vaantjesplant – zijn er meer dan 70.000 stuks van verkocht, wat een goede score mag heten. De cultivar heeft dan ook veel te bieden: een goed gevulde plant, met veel donkergroen blad op strakke stelen en hagelwitte bloemen van uitstekende kwaliteit. De plant bloeit in de huiskamer of op kantoor zeker enkele maanden. En daar komen dan nog de luchtzuiverende kwaliteiten bij.

‘Sweet Rocco’ heeft al die kwaliteiten niet van een vreemde, want van de Sweet-serie staan al vijf cultivars in de Spathiphyllum-top 10 van de Nederlandse veilingen. De plant wordt maximaal 45 centimeter hoog. Spathiphyllum ‘Sweet Rocco’ wordt jaarrond aangevoerd in een 12 centimeter pot.

Familie
Spathiphyllum is lid van de Araceae of aronskelkfamilie, net als Anthurium en Philodendron. De meeste soorten groeien van oorsprong in tropisch Amerika, vooral Colombia. Slechts twee soorten groeien in de indo-Maleisische archipel. De plant is van origine een moerasplant.

Soorten
Er worden op de Nederlandse veilingen geen soorten onderscheiden, alleen cultivars.

Top 10 Spathiphyllum
(op basis van VBN-omzet april 2008-maart 2009)

1. ‘Chopin’

2. ‘Sweet Chico’

3. ‘Sweet Lauretta’

4. ‘Sweet Benito’

5. ‘Quatro’

6. ‘Verdi’

7. ‘Yess’

8. ‘Sweet Silvio’

9. ‘Sensation’

10. ‘Sweet Pablo’

Verzorgingstips in de woonkamer:

  • Voor een donkere plek in de huiskamer is Spathiphyllum een goede keus. De plant mag beslist niet in de volle zon staan, de bladeren worden dan geel. Het beste is een halfschaduw- tot schaduwplek, waar het tussen 15 en 23 graden Celsius is.
  • Het is raadzaam de bladeren regelmatig te besproeien, niet de bloemen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid. Dit is vooral van belang in de winter wanneer de verwarming aan staat. De potgrond mag niet uitdrogen.
  • Geef tweemaal per week water zodat de potgrond vochtig blijft. Geef elke twee weken plantenvoeding, 's winters een keer per maand.
  • Verwijder na de bloei de bloem. Na vier tot zes weken verschijnt er een nieuwe bloem.
  • Spathiphyllum is ook geschikt voor balkon en terras, maar is niet bestand tegen direct zonlicht en uitdroging. Houd hier rekening mee.

Verklaring van de naam
Spathe = lemmet/kolfschede en phyllon = blad in het Grieks. Hiermee wordt de vorm van de kolf en de bloeischede bedoeld.
De plant is in 1870 in Europa geïntroduceerd door de Duitse tuinbouwkundige Gustav Wallis. Spathiphyllum wallissi is dan ook naar hem genoemd.

#2001

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl