Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/soorten_waterplanten_vijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 26 februari 2021

Waterplanten zorgen voor biologisch evenwicht van de vijver

Waterplanten: de basis voor een goede vijver.

Waterplanten zijn niet alleen mooi, maar ook biologisch waardevol. Ze helpen het water helder houden. De planten nemen om te groeien en bloeien namelijk voedingsstoffen op uit het water. Geef uw vijverbeplanting daarom een goede start.

Waterplanten is een verzamelnaam voor alle soorten die het beste in of dichtbij water gedijen. Afhankelijk van de benodigde diepte kunnen bepaalde soorten worden gebruikt. Al bij de aanleg van een vijver moet dus rekening worden gehouden met de planten die u wilt gebruiken. Waterplanten zijn het grootste deel van het jaar te koop, met uitzondering van de wintermaanden.

NIEUWE VIJVER
Het beste seizoen om een vijver aan te leggen is het najaar. Het water in de vijver kan dan tot rust komen zonder gevaar voor algengroei. Aanleg op andere tijdstippen in het jaar is echter ook mogelijk.
Een nieuwe vijver kan het beste in stappen worden gevuld met leidingwater. Voeg enkele emmers water uit een heldere sloot of andere vijver toe. Daarmee brengt u nuttige bacteriën in het water. Ook die bacteriën helpen om het biologisch evenwicht op peil te brengen en te houden. Deze zogenoemde nitrificerende bacteriën zijn in gedroogde of vloeibare vorm ook te koop. Dit is nog veiliger dan water uit een sloot of vijver te gebruiken, want daarin kunnen planten- en visziekten zitten. De bacteriën zijn pas na zes weken voldoende actief. In die periode mogen wel planten in de vijver worden uitgezet, maar geen vissen! Hun uitwerpselen en voerresten verstoren de opbouw van het evenwicht.

TIP: Watervlooien (te koop bij dierenwinkel of aquariumspeciaalzaak) zijn ook waterreinigers, geschikt voor een vijver zonder roofvissen.

VIJVERGROND
Pas speciale vijvergrond toe. Dit wordt voor plantmanden, plantzakken en moerasranden gebruikt. Voor waterlelies is er speciale waterleliegrond.

WATERKWALITEIT
Voor gezonde planten en vissen moet het vijverwater goed van kwaliteit zijn. Van invloed op de waterkwaliteit zijn stoffen als calcium en magnesium (hardheid), fosfaten en nitraten (voeding voor planten) en gassen zoals methaan (giftig), zuurstof en koolzuur. Zuurgraad (pH) karbonaathardheid (Kh) en hardheid (Gh) zijn belangrijke waarden die met een testsetje globaal kunnen worden gemeten.

TIP: Voor een optimaal vijvermilieu wordt wel zeoliet gebruikt. Dit poreuze gesteente heeft een reinigende werking op water. Nuttige bacteriën hechten zich aan het materiaal.

Neerslag maakt het water zuurder. Bij een waarde van pH6 kan het water met maerl (koraalalgenkalk) minder zuur worden gemaakt; circa 100g/4m² vijveroppervlak, opgelost in een gieter water. Zolang planten en dieren goed gedijen, behoeft het water niet te worden getest. Wanneer er een overmatige groei aan algen (wieren) optreedt, is het water te voedselrijk.

#2077

Bron: PPH - Plant Publicity Holland