Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/soorten_noten_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 18 januari 2021

Hazelnoten, okkernoten en tamme kastanjes doen het goed in de tuin.

Noten
Noten behoren ook tot de vruchtgewassen. Hazelnoot en walnoot (of okkernoot) doen het goed in ons klimaat. Tamme kastanje draagt beter in een iets warmer klimaat. Noten zijn voor kleine tuinen aan de grote kant.

Hazelaar
Hazelaar (Corylus avellana) is een heester die enkele meters hoog en breed wordt. Voor een windhaag, als erfafscheiding en in vogelbosjes is het een mooie mengheester. Speciale vruchtrassen vragen kruisbestuiving. 'Webb's Prize Cob' geeft veel grote noten op een kleine struik.

Tips!

  • De hazelaar groeit op elke grond en verdraagt flink wat schaduw.
  • Kan met enige regelmaat tot kort bij de grond worden gesnoeid als hakhout.
  • Noten na droging koel bewaren.

Walnoot
Walnoot of okkernoot (Juglans regia) is een prachtige boom, die door de Romeinen is meegebracht uit Klein-Azië. Deze boom komt veel voor op rivierdijken en bij boerderijen.

Walnoot is rijp als het bolster barst.

Van walnoten zijn diverse vruchtrassen te koop, waaronder 'Broadview' en 'Buccaneer'. Beide hebben een relatief bescheiden groei, zodat circa 15 m² voldoende is. Dit hangt echter ook met de grondsoort samen.

Tips!

  • De bladeren geven bij warmte en kneuzing een aromatische stof af, die de naam heeft vliegen en muggen op afstand te houden.
  • Onderbeplanting bij walnoot is niet altijd succesvol door schaduw en droogte, maar ook vanwege de stof juglone die de wortels afscheiden.
  • De walnoot gedijt het beste op kleiige of lemige, voedselrijke grond en verlangt de volle zon. Snoei zo min mogelijk, alleen 's zomers. Oogsten als de groene bolster barst; drogen en koel bewaren.

Tamme kastanje
Tamme kastanje (Castanea sativa) heeft vrije bloeiwijze die de boom pas in juni sieren. Daardoor hebben de kastanjes van deze boom een korte groeitijd en zijn in ons klimaat vaak veel bolsters loos. Op zandgrond groeit tamme kastanje doorgaans struikachtig en wordt slechts enkele meters hoog en breed.

Een warme plek en vochthoudende humusrijke zandgrond of leemgrond zijn het beste voor de tamme kastanje.
Snoei is overbodig! tamme kastanje, oorsprong, naam, kenmerken, soorten, gebruik van hout en kastanjes

Culinaire tip!
Tamme kastanje is gepoft of geroosterd erg lekker. Koken of stoven en pureren met boter en suiker: voor bij wild, gevogelte of spruiten. Verwijder het bruine velletje, dat is bitter.

#1183