Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/snoepen_uit_de_eigen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 13 april 2021

Snoepen uit de eigen tuin

Snoepen uit de eigen tuinIk herinner mij oma die steeds kon snoepen van zelfgekweekt fruit en groenten. Steeds kon ze uit de kelder een pot zelfgemaakte confituur toveren waarbij alles uit eigen tuin was gemaakt. Vele mensen beginnen er niet meer aan omdat ze denken de geschikte tuin er niet voor hebben of dat die niet groot genoeg is of er niet de kennis van hebben. Niets is minder waar want een dakterras of balkon is perfect in te richten in functie van een snoeptuin en vele vruchten groeien uit zichzelf zonder veel onderhoud.

De omheining van het dakterras is een prima hulpmiddel om fruit zoals frambozen te laten klimmen. Zo heb je in de zomer een gezellig terras en zonder veel moeite vers te plukken fruit “ready to eat”. Ook rond het gazon kan er fruit geteeld worden. In de meeste tuinen wordt het einde van het grasveld afgebakend door een bloemen/plantenborder. Maar is het geen leuk idee om de erfafsluitingen volledig te voorzien van heerlijke fruithagen? En met de juiste keuze van struiksoorten geniet je bovendien vanaf mei tot een stuk in het najaar volop van sappige vruchten.

Afhankelijk van de gekozen soorten zal je meer of minder plaats moeten voorzien. Over het algemeen volstaat 1 struik per meter te zetten. Frambozen vormen hierin een grote uitzondering want dit zijn soorten die – na een aantal jaar – serieus wat ruimte nodig hebben. Maak een mengeling van vroege en late soorten. Bovendien doen veel van de fruitstruiken het prima met weinig onderhoud.

Snoepen uit de eigen tuin

Soorten struiken in jouw snoeptuin

Snoepen uit de eigen tuinHou je voor rode, witte of roze bessen?
Dan zijn deze struikjes een prima keuze, zeker om te gebruiken bij desserten, slaatjes, confituren en andere gerechten.

Sommigen vinden de smaak wat te zuur, en daarom misschien minder geschikt om uit het vuistje te eten.

Een nog meer uitgesproken spraak zijn de cassisbessen of zwarte bessen. Ook hier ideaal om te verwerken in confituur of (voor wie er van houdt) zo op te eten.
Zet deze struiken in de zon, want daar houden ze van. Deze struiken groeien goed uit, hou per struik ongeveer een 2-tal meter beschikbaar.
Als dank beloont dit struikje jou met bessen vol met vitamine C.

Frambozen kunnen gerekend worden onder de klassiekers. Zowel de roze, maar ook gele en witte soorten zijn zeer lekkere en zoete vruchten. Bovendien kan je kiezen tussen vroege of late soorten, en bij een mengeling van beide soorten blijft jouw tuin een snoeptuin gedurende een aantal maanden. Helaas worden frambozen (en ook andere fruitsoorten) vaak vroegtijdig opgegeten door vogels. Probeer in dat geval niet de roze, maar wel de gele of de witte soorten. Wellicht hou je nu wel meer fruit voor jezelf over!
Frambozenstruiken moeten opgebonden worden, dus een reling van het balkon is ideaal. In de tuin kan het tegen een erfafsluiting gezet worden of een oud stuk kippengaas dat stevig rechtgezet wordt voldoet ook prima.

Druivelaars zijn echte zonnekloppers. Ligt jouw tuin, terras of balkon gericht naar het zuiden, dan is dit echt wel voor jou! Een druivelaar is niet alleen een zeer mooie plant, maar bovendien erg lekker om in de nazomer veel vruchten van te eten. Een druivelaar vraagt wel meer onderhoud dan frambozen of bessen, maar dat werkje neem je er graag bij wanneer je beloont wordt met emmers lekkere druiven. De juiste manier van snoeien is bij druiven zeer belangrijk.   Lees er hier alles over!

De snoeptuin hoeft zich niet alleen te beperken op fruit. Er zijn ook tal van groenten of kruiden die het op jouw balkon perfect doen. Denk maar aan snoeptomaatjes in pot, sla, munt, bieslook, basilicum, tijm, … in een kweekbak of planttoren.

#4711

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies