Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/snoekkruid_in_de_vijver

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijverplanten"

Snoekkruid… nu de handen uit de mouwen

Het snoekkruid is een prachtige vijverplant. Hij valt door zijn mooie kleur en speelse vorm echt op in de vijver. Het is nu het moment om deze plant te kopen of te delen.

snoekkruid in de vijverDe plant toont hartvormige tot lepelvormige bladeren boven de waterspiegel. De bladeren zijn mooi glanzend, tot 20 cm lang en tot 15 cm breed en staan op gladde ronde stengels zo’n 60 cm hoog. Snoekkruid bloeit van juli tot september. De zachtblauwe bloemaren van 8-15 cm bekoren ons dus van de zomer tot in de herfst. Het is dan ook een onmisbare plant om kleur te brengen in de vijver op een moment dat het gros van de oeverplanten al uitgebloeid zijn.

Het snoekkruid bloeit normaal gezien blauw. Er bestaat een witte cultuurvorm 'Alba' maar deze is vaak moeilijk te vinden en blijft beduidend kleiner. Groot snoekkruid of reuzensnoekkruid, vindt men in de handel onder de naam Pontederia lanceolata. Zijn bladeren zijn groter en langer en missen daardoor de hartvorm. Het is echt een monumentale plant, met een hoogte van 1 à 1,2 m. De bloemen zijn hemelsblauw. Voorts zijn er een aantal cultuurvariëteiten te vinden met o.a. lavendelblauwe bloemen en lilakleurige bloemen

Het snoekkruid kan alleenstaand toegepast worden, als solitair. Zeker het groot snoekkruid, dat bijna een kubieke meter ruim kan worden verdient een ereplaats als blikvanger. Pure schoonheid in structuur, glans en kleur. In kleine groepen kan ook. Samen met kattenstaart vormt de plant een prachtige kleurschakering. Ook met veel andere planten zijn mooie combinaties te maken. Van woekeren is in onze contreien geen sprake. Een zonnige standplaats is aangewezen. Halfschaduw kan, maar dan zullen de planten beduidend minder bloeien.

waterplant snoekkruid

Het snoekkruid houdt van een zonnige, warme plek en verkiest dan ook niet te diepe vijvers die snel opwarmen. Snoekkruid staat daar best 20-40 cm.  Scheuren doet men best in het late voorjaar. Zorg dat de toppen, die men van de wortelstok snijdt, niet te klein zijn en al eigen wortels hebben. Klei of leem wordt erg gewaardeerd.

Dus: gebruik een vijvermand, liefst een grote van 28 of 35 cm. Leg daar plantfolie met micro-perforaties in. Doe er zware grond in (klei of leem). Plaats de plant erin en vul verder aan. Breng een toplaag aan van Clinopti Plus mineraal 7-16 mm. Dit als bescherming tegen het opwoelen door de vissen én voor de goede invloed op de biologie van de vijver.

Lees meer over vijverplanten…


#4748

Bron: Helder Vijveren