menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Vlinderstruik snoeien in het voorjaar

De vlinderstruik of Buddleja davidii is echt een juweeltje in de tuin met bloemtrossen die wel 30 centimeter of langer kunnen worden! Hij trekt niet alleen vlinders, bijen en hommels aan, maar ook bewonderende blikken met zijn betoverende geur en kleurrijke bloemen. Een ware traktatie voor de zintuigen! Maar om elk jaar weer maximaal van zijn prachtige bloei te kunnen genieten, is het essentieel om hem op de juiste manier te snoeien. En voor heesters die in zomer bloeien, is aan het einde van de winter de perfecte tijd. 

Vlinderstruik snoeien

Wanneer snoei je een vlinderstruik?

Buddleja davidii bloeit van juli tot oktober en vormt zijn prachtige bloemen op jonge scheuten (het éénjarig hout) die ontstaan na het snoeien. Als je de vlinderstruik niet snoeit, zullen de bloemtrossen steeds hoger groeien in de struik, wat resulteert in kale takken aan de onderkant en een afname van de bloei. Jaarlijks snoeien is dus cruciaal. Hierdoor ontstaan ook grondscheuten en groeit de struik in de breedte, waardoor hij compacter en mooier wordt. De ideale tijd om de vlinderstruik te snoeien is van maart tot eind april, zolang het maar niet vriest. 


Hoe snoei je een vlinderstruik?

Wanneer snoei je een vlinderstruikGebruik steeds schoon en scherp snoeigereedschap - een gouden regel voor elke snoeiklus! Voor de dikste takken is een goed snijdende takkenschaar ideaal. Knip de takken schuin af, zodat regenwater niet in de snijwonde blijft staan. Snoei de struik terug tot ongeveer een halve meter hoogte. Snijd altijd een paar cm boven een jonge scheut of een oog dat op het punt staat uit te lopen, want dat worden de nieuwe takken. Struiken die jaarlijks gesnoeid worden, zullen nieuwe scheuten vlakbij de grond vormen, zodat je zelfs tot 30 cm van de grond kan snoeien.

Bij struiken die al een paar jaar niet zijn gesnoeid, is het belangrijk om terug te snoeien tot boven enkele zichtbare nieuwe scheuten. Dat kan hoger zijn dan een halve meter, maar hierdoor zullen ook nieuwe grondscheuten worden gevormd. Zo krijg je binnen enkele jaren weer een compacte verjongde plant. Nadat je de dikste takken hebt verwijderd met de takkenschaar, kun je de verdere snoei afwerken met een snoeischaar. De werkwijze blijft hetzelfde: snoeien boven nieuwe scheuten.

Als je de snoei goed hebt uitgevoerd, kun je komende zomer genieten van de talloze vlinders die de struik zullen bezoeken. Tijdens de bloei kun je de snoeischaar weer gebruiken om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo blijft de struik langer mooi en zal bloei ook langer duren. Vooral bij witte cultivars vallen de uitgebloeide bloemen op.

Uitzonderingen

Buddleja globosaVoor Buddleja alternifolia en Buddleja globosa geldt een specifieke snoeimethode omdat deze heesters bloeien op tweejarig hout - takken die het vorig seizoen zijn gevormd. Als je deze soorten in het voorjaar snoeit, verwijder je meteen ook de bloeiknoppen. Knip na de bloei onmiddellijk alle uitgebloeide takken weg en behoud slechts enkele takken met jonge scheuten. 

Nog meer snoeiwerk

Naast de vlinderstruik is het half maart ook het perfecte moment om kornoelje (Cornus) en pluimhortensia (Hydrangea) te snoeien. Het rode kornoelje heeft de hele winter met zijn opvallende takken kleur en sfeer aan de tuin gegeven. Nu is het tijd om de takken uit te dunnen. Verwijder de dikste takken, zodat je struik altijd veel jonge, frisse takken behoudt die niet te hoog of te wild groeien.

Heb je nog geen vlinderstruik in de tuin? Dan is het nu het moment om er eentje te planten.

 

#2921Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon