Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/slasoorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 september 2020

Slabakken met veel slasoorten

 

Begrijp ons niet verkeerd. Slabakken is een werkwoord. Maar in de groentenafdeling- in dit geval dus slabakken - vind je wel een wereld aan slasoorten, elk met een eigen karakter, eigen voorkomen, eigen smaak.

In Egypte, zo'n  4500 jaar voor Christus, zijn er bewijzen gevonden dat men toen al sla at.
Onderzoekers vonden namelijk afbeeldingen die leken op sla en die een afbeelding zijn van de stengelsla.
De Egyptenaren gebruikte het als offer voor de vruchtbaarheidsgodin Min. Men dacht toen dat stengelsla een lustopwekkend middel was en het werd daarom ook vaak gegeten om zwanger te worden.


Vanuit Egypte werd dit meegenomen door de Assyriërs en de Grieken. Er zijn zelfs bewijzen gevonden dat dit werd verbouwd in de moestuin van de Koning Merocach-Baladan in Babylon ongeveer 800 na Christus. De bereidingswijze toen bestond vooral in gestoofde sla. 
Nu wordt sla hoofdzakelijk rauw gegeten en wordt vaak uit het oog verloren dat sla in sauzen of soep eveneens een delicatesse kan zijn.

Hieronder enkele slasoorten

Kropsla is zowat de standaardsla met een verfijnde smaak, voorzien van grote lichtgroene bladeren. De krop is los van structuur en de bladeren kun je gemakkelijk van de stronk losmaken.

Bekijk ook de gerechten met kropsla

Iets frivoler zijn Lollo Bionda en Lollo Rossa, de respectievelijk gele en rode gekrulde slasoort die ook visueel een aparte toets geven aan een zomers gerecht.

Eikenbladsla heeft z'n naam niet gestolen. Het roodbruine blad benadert sterkt de lobvorm van het eikenblad. Dankzij een lichte notensmaak kan hier inspiratie gezocht en harmonie gevonden worden in de omgeving van het bos: paddenstoelen, noten, gerookte eendenborst, ...

IJsbergsla bezit een zeer stevige aaneengesloten krop. De bladeren hebben een krokante beet en geven een leuk gevoel van frisheid. IJsbergsla is ideaal bij tropische temperaturen en mag zeker van een pikante paprika, een doortastende gemarineerde haring of maatje gepresenteerd worden.

Rucola kenmerkt zich door een langwerpig fijn blad, met centraal een stevige steel. De smaak neigt naar peper. Een scampisalade in combinatie met zachtere slasoorten, wat mozarella en pancetta... en de festivalweide loopt leeg naar jouw tafel.

Meer info over rucola

Donkerder van kleur is de veldsla, nog zo'n heerlijk doorsmakend product. Eerder in trek tijdens de winter en voorjaar maar toch het ganse jaar verkrijgbaar.

Bekijk ook de gerechten met veldsla

En dan hadden we het nog niet over andere slasoorten zoals krulandijvie, Batavia, Radiccio Rosso, Romeinse sla... Kortom, zeven dagen per week volstaan niet om alle slabakken uit te proberen.
Van slabakken is inderdaad geen sprake...

#3102

Bron: VLAM
www.vlam.be