Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/slakkenjaar_2014

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Het slakkenjaar 2014 deel 1: naaktslakken

We kunnen het niet meer ontkennen!
Na een toch wel heel milde jaarovergang van 2013 naar 2014 waarin het kwik nauwelijks onder nul zakte zijn de slakkeneitjes die de winter niet overleefden waarschijnlijk op één hand te tellen.

De aandelen in slakkenkorrels en kopertapes zijn opnieuw gestegen en de slakkenoorlog wordt zowel in de sierborder als in de moestuin, met of zonder huisje, uitgevochten.

Maar welke slakken komen er nu voor in onze tuin en welk slijmspoor makend diertje richt er nu het meeste schade aan?

Onze naaktslakken, een overzicht:

Naaktslakken

Naaktslakken zijn uiteraard slakken zonder huisje. Hun huisje is vervangen door een rudimentair mantelschild, een kalkhoudend week schild op de rug net achter de kop met tentakels. Ze bestaan hoofdzakelijk uit wegslakken (Arion), aardslakken (Limax), kielslakken (Tandonia) en akkerslakken (Deroceras) en zijn zeer gevoelig voor uitdroging waardoor zij in hoofdzaak nachtactief zijn. Ze zijn ongetwijfeld de meest wansmakelijke groep en richten bovendien de meeste vraatschade aan!

Arion rufus

De grote wegslak (Arion rufus) kan soms knalrood zijn en wordt zo’n 20 cm lang en 2 cm breed.

De gemiddelde grootte is echter een 10 tot 15 cm en geef nu toe, dat is toch wel groot genoeg! Ze komen ook voor in grijze, zwarte en bruine kleuren maar hebben steeds een rode voetrand waaraan je herkent dat het om een grote of rode wegslak gaat.
De kop en tentakels zijn doorgaans donkerder en hebben zeer kenmerkende lijntekeningen die minder tot niet opvallen bij zwarte exemplaren.

grote wegslak (Arion rufus)

Limax maximus

Een woordje over Limax maximus, deze naam klinkt in de oren als een oeroude gladiator maar is eigenlijk de nomenclatuur van Linnaeus voor de grote aardslak of ook wel tijgerslak genoemd.

Ook deze soort kan tot 20 cm lang worden en heeft een grijze tot bruine kleur met een karakteristieke donkerbruine tot zwarte streeptekening op het deel achter het mantelschild, het mantelschild zelf is eerder gevlekt!

Let op, bij deze soort kan elke vorm van strepen of vlekken volledig ontbreken wat de determinatie niet altijd ten goede komt.

grote aardslak , tijgerslak of Limax maximus

Deroceras reticulatum

Kleiner maar daarom niet minder schadelijk is de gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum).

Deze soort wordt zo’n 6 cm lang en heeft een vrij grote kleurvariatie van witgeel naar bruin tot bijna volledig zwart.
Dit is een echte alleseter: ze eten paddenstoelen, schimmels, groene planten en uitwerpselen van andere dieren.

de gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum)

Uiteraard zijn deze naaktslakken ook een belangrijke voedingsbron voor tal van zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen in onze tuinen. Egels, padden, merels en lijsters doen zich vaak te goed aan deze slijmerige tuingasten.

Bekijk deel 2: huisjesslakken

#4385

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p