Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/skimmia_japonica_magic_marlot

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 20 september 2021

Persprijs Plantarium 2007 voor Skimmia japonica 'Magic Marlot'

Persprijs Plantarium 2007 voor Skimmia japonica 'Magic Marlot'.

Skimmia japonica ‘Magic Marlot’ is uitgeroepen tot winnaar van de Persprijs van Plantarium 2007. De plant wordt op Plantarium gepresenteerd door Kwekerij van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel. De prijs werd hem overhandigd door de voorzitter van de Internationale persjury, de heer Aldo Colombo uit Italië.

De jury prees in de plant de compacte groeiwijze, het bonte blad en de uitbundige bloei met een verkleuring in drie stadia gedurende het hele seizoen. Deze planteigenschappen worden gecombineerd met een uitstekend marketingconcept gericht op de detailhandel en consument.

Skimmia 'Magic Marlot' is in première gegaan.
Een schitterende plant met maar liefst drie bijzondere hoogtepunten per jaar.
In de eerste fase in het najaar zijn de bloemknoppen wit.
In de tweede fase kleuren deze prachtig diep rood.
In de derde fase verschijnen de kleine witte heerlijk geurende bloemetjes.
Deze prachtige verkleuringen vinden allemaal plaats tegen de schitterende achtergrond van het groene zilverbonte blad. Magic Marlot is hiermee een sieraad voor elke tuin.


Eerst zien de bloemknopppen wit en voordat ze bloeien zien ze eerst nog mooi rood.
 

Optimaal visueel:

De unieke combinatie van de compacte groei, bont blad, zeer rijke bloei, de verkleuring van het najaar tot de start van het voorjaar én de goede winterhardheid zorgt ervoor dat Magic Marlot een zeer unieke plant is.

Magic Marlot heeft gedurende een lange periode een optimale visuele waarde, terwijl die u met elke kleurwisseling opnieuw verrast.


Herkomst:

Magic Marlot is een cultivar van Skimmia japonica. Skimmia behoort tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae). Magic Marlot is afkomstig als sport uit Skimmia japonica 'Marlot'. In 1994 is begonnen met het veredelen en selecteren uit Skimmia japonica 'Marlot'.

Na 13 jaar doorontwikkeling en selectie is deze bonte mutant ontstaan geschikt voor introductie. In 2006 is 'Magic Marlot' onderscheiden met een Getuigschrift van Verdienste door de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen. Magic Marlot is geïntroduceerd op de Internationale Boomkwekerijvakbeurs Plantarium 2007.


Verzorging:

Magic Marlot is eenvoudig te verzorgen.

Vruchtbare grond:

De plant houdt van vruchtbare, humusrijke grond. Indien dit niet het geval is, voeg dan wat tuinturf of potgrond aan het plantgat toe. Geef voldoende water, maar zorg ervoor dat de plant niet te nat staat. Staat Magic Marlot in een pot, zorg er dan voor dat overtollig water via gaten in de bodem de pot kan verlaten.

Standplaats:

Zet Magic Marlot op een schaduwrijke plek. De plant verdraagt geen langdurige felle zon.

Voeding:

Om Magic Marlot mooi te houden, is voeding noodzakelijk. Zorg er dus voor dat de plant voldoende voeding krijgt. Geef planten die in de volle grond staan in het voorjaar organische mest (dierlijke mestkorrels). Geef planten in een pot regelmatig voeding met het water geven. Het gebruik van mestkorrels die gedoseerd voedingsstoffen afgeven (bijvoorbeeld Osmocote) is zowel voor Magic Marlot in de volle grond als in pot een aanrader.

Winterhard:

De plant is winterhard en dat betekent dat deze strenge vorst makkelijk kan verdragen. Staat Magic Marlot in een pot, dan is de plant gevoeliger voor vorst. Een beschutte plaats tegen de vorst is vereist. Geef de plant in pot ook in de winter water!

Snoei:

Magic Marlot is een relatief langzame groeier, dus het duurt enige jaren voordat het een forse struik is (na 10 jaar is hij ongeveer 50 cm hoog en 50 cm breed). Hij hoeft dus in principe niet gesnoeid te worden. Wel kunt u mooie takken van de plant afknippen en verwerken als decoratiegroen in boeketten en bloemstukken. Uitgebloeide bloemen verwijderen is niet vereist, deze vallen vanzelf uit de plant.

Toepassing:
 

Magic Marlot blijft dankzij de drie verkleuringen verrassen. Hiermee is het een uitermate boeiende plant die op iedere plaats haar waarde bewijst. Magic Marlot laat het beste van zichzelf zien in het najaar. De plant kan zowel in de volle grond als in een pot of bak geplant worden. Magic Marlot is door haar kleurwisselingen en contrasten zeer veelzijdig.

Solitair:

De plant doet prima dienst als solitaire plant in bijvoorbeeld een border. De compacte vorm zorgt ervoor dat Magic Marlot bij uitstek geschikt is voor een kleine tuin.

 

Groepsbeplanting:

Voor de grotere tuin is Magic Marlot ideaal voor groepsbeplanting. Plant een aantal exemplaren dicht bij elkaar (altijd een oneven aantal!) voor een overweldigend effect.

Pot:

Magic Marlot heef het prima naar haar zin in een pot of bak. Hierdoor siert de plant een balkon of terras op.
TIP: Zet meerdere planten in een grote pot voor een nog indrukwekkender effect!

Combinatie beplanting:

Met haar warme kleuren is Magic Marlot bij uitstek geschikt voor een combinatiebeplanting in een border of bijvoorbeeld in een grote bak. Er zijn legio planten die zeer goed te combineren zijn met Magic Marlot.

Tip: Magic Marlot als cadeau:

Magic Marlot staat prachtig in uw tuin of op uw balkon. Maar wilt u echt eens iemand verrassen, geef dan een Magic Marlot cadeau. Pak de plant sierlijk in en u hebt een prachtig origineel geschenk.

#1151