Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/siervruchten_najaar_herfst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 februari 2021

Siervruchten, toegift van de zomer

Siervruchten, toegift van de zomer

Het enige doel van bloei is: zaden en vruchten vormen, nieuw leven doorgeven. En in onze streken betekent dat: vóór de winter klaar. Veel tuinplanten doen er tot onze grote vreugde alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Na onopvallende of schitterende bloei volgen vaak fantastische siervruchten: peulen, bessen, wollige pluizen, knallende wegspringers en rammelende doosjes vol zaden. Te veel om te benoemen, in alle denkbare vormen en kleuren. 

 

Ons gaat het om wat we mooi vinden. Om wat laat in de zomer en de herfst nieuwe kleur toevoegt aan de tuin. Oogsttijd in de natuur, een lust voor het oog voor ons: siervruchten verlenen een nieuwe golf schoonheid aan de tuin. En alles geconcentreerd in de herfst. Zowel bij heesters als vaste planten. 

Een greep uit het vele moois


kansenboom (Clerodendrum)

Bij de heesters zijn dat zeker de prachtige paarse of oranje ‘mutsjes’ van de verschillende soorten kardinaalshoed (Euonymus). De kansenboom (Clerodendrum) krijgt paarse vruchten waar de roze bloemkelk nog onder zit.


blazenstruik (Colutea)

De opvallende vruchten van de blazenstruik (Colutea) kun je tussen je handen laten knallen zoals kinderen als snel weten. De boomwurger (heel mooi is Celastrus orbiculatus ‘Diana’) krijgt gele vruchten met oranjerode zaden. Callicarpa tooit zich met grote trossen paarse bessen.


sierappeltjes (Malus)

Allerlei soorten Viburnum vormen vooral violetblauwe vruchten, sierappeltjes (Malus) zijn er in allerlei kleuren: rood, geel, frisgroen, oranje, roze enz.


rozenbottels

Tal van rozen vormen bottels, bij de eglantier (Rosa rubiginosa) zijn die eivormig en oranje, bij de Japanse bottelroos (Rosa rugosa) groot, glad, kogelvormig, oranje en vol vitamine C, bij de echte bottelroos (Rosa villosa) groot en rood. Maar denk ook aan lijster- en meelbessen, hulst enz.


lampionplant (Physalis alkekengi)

De vaste planten doen volop mee: de lampionplant (Physalis alkekengi) met zijn oranje lampionnetjes (ook gedroogd blijven ze heel lang op kleur). Ook Italiaanse aronskelk (Arum italicum), karmozijnbes (Phytolacca), stinkende lis (Iris foetidissima), Judaspenning (Lunaria rediviva) en christoffelkruid (Actaea pachipoda) hebben opvallende vruchten. En dit alleen maar om u een idee te geven. Er zijn er veel meer. Siervruchten vormen een extra dat u er zomaar bij krijgt. U kunt nu kijken en kiezen voor u koopt, want de vruchten zitten in veel gevallen al aan de planten.  

Speciale verzorging

Als over enige tijd het voedselaanbod voor de vogels wat minder wordt, zullen ze zich massaal op de besheesters storten. Het eerst op lijsterbessen, vlierbessen, duindoorn, hulst enz. Dat kan natuurlijk uw bedoeling zijn: u lokt er vogels mee in uw tuin die de vitaminen uit de vruchten prima kunnen gebruiken. Maar als u zelf langer van de vruchten wilt genieten, moet u misschien wel netten over de planten aanbrengen. Leer kinderen dat ze van de vruchten af moeten blijven. In de meeste gevallen zijn ze volstrekt veilig en soms zelfs eetbaar, maar bijv. de peulen van goudenregen en de donkere karmozijnbessen zijn giftig.

Tuintips voor september

Een prima maand om coniferen te planten en vaste planten te delen die vroeg in het voorjaar bloeien. Dat geldt ook voor pioenen die wat in bloei achteruit gaan. Herfstbloeiers als chrysanten, asters en guldenroede leveren snijbloemen in overvloed. Plant nu ook bodembedekkers.

#1176