Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/sedum_postmans_pride

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Sedum van Belgische postbode wint persprijs op Nederlandse vakbeurs.

Persprijs op het Plantarium voor de Sedum 'Postman's Pride'

In het Plantariumgebouw op het International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude (NL) presenteren zo'n 260 deelnemers uit verschillende landen een enorm assortiment boomkwekerijproducten voor de consumentenmarkt in pot en container en als vollegronds product. Plantarium is een echt groene beurs en is interessant voor zowel de detailhandel als voor boomkwekers en groenvoorzieners.De internationale jury van vakjournalisten heeft Sedum ’Postman’s Pride’ die werd veredeld door de Basseveldse (O-VL) José De Buck   uitgeroepen tot winnaar van de Persprijs Plantarium 2006.

De plant wordt op Plantarium gepresenteerd door Gebr Jonkers Elshout BV uit Elshout.
De voor de Persprijs genomineerde planten moeten voldoen aan een aantal criteria:

  • de vernieuwende waarde van de inzending

  • het verkooppotentieel

  • al in de markt verkrijgbaar en dus geen nieuwigheid

  • de presentatie en de publiciteitswaarde.

  • Uitgangspunt is dat de winnende plant naar het oordeel bij de consument zeker een succes zou kunnen worden.

De internationale jury van vakjournalisten was van oordeel dat Sedum ‘Postmans Pride’ opvalt door de prachtige donkere kleur van zowel blad als bloem en het hele jaar door visueel aantrekkelijk is. De plant/pot verhouding is goed. Het label van deze plant is opvallend en goed verzorgd. Deze compacte plant komt uitstekend tot zijn recht in zowel de tuin als op het balkon en terras. Een voordeel is dat de plant weinig water nodig heeft en weinig onderhoud vraagt, aldus de mening van de jury.


Sedum ‘Postman’s Pride’ (de trots van de postbode) kreeg deze toepasselijke naam omdat de veredelaar een postbode is en als voorzitter van de Vlaamse Vaste PlantenVereniging ( VVPV) wel degelijk trots mag zijn op deze nieuwe vinding.

De Sedum ‘Postman’s Pride’ is een kruising van Sedum ‘Purple Emperor’ en Sedum ‘Linda en Rodney’, 2 Engelse types van Sedums met donker blad die door José zijn meegebracht uit Engeland in 1998. Sedum ’Linda en Rodney’ is de donkerste van de 2 kruisingsouders, wordt ± 40 cm hoog en bloeit paarsrood. Als nadeel had hij wel dat deze cultivar niet zo stevig op zijn benen stond en soms wel eens gevoelig was voor zwartbenigheid (afsterven van stengels) Daar tegenover is Sedum Purple Emperor (de andere ouder) iets minder donker van blad, eveneens paarsrood van bloei maar wel degelijk zeer stevig en goed gezond.

 

In 2000 werden er uit deze kruising maar liefst 600 zaailingen geboren, de ene al wat donkerder dan de andere. Aan het einde van die zomer werden daar ong. 100 planten van over gehouden die behoorlijke eigenschappen hadden. Toen Carlos Dhondt uit Drongen in 2001 met Sedum  ‘El Cid’ de donkerste Sedum in huis meende te hebben kreeg hij er van José De Buck één die nog donkerder was en bovendien nog een mooi blinkend blad had waardoor de kleur nog meer tot zijn recht kwam.

Verschillende mensen waaronder vasteplantenkweker Wim Willemsen van de kwekerij Spitsbergen waren zeer gecharmeerd van deze bijzondere Sedum in Carlos zijn tuin en Wim besloot deze plant te vermeerderen en op de markt te brengen.

 

De prachtige donkere kleur van het blad en de bloemen, de goede plant-potverhouding, het label en het gemakkelijke onderhoud zorgden ervoor dat de jury tot deze keus kwam. De journalisten kozen de winnaar uit vijf planten die de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) had geselecteerd uit de 17 inzendingen voor de persprijs.

#682

Auteur: Kurt Vossaert