Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/schorseneren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 17 juni 2021

Schorseneren… schitterend in eenvoud, subliem in smaak

schorseneren. schorseneren kweken
Schorseneren

Schorseneren hebben enorm veel voordelen in de keuken, maar één nadeel: het schoonmaken van de bruine ietwat plakkerige korst, kost je wat tijd en moeite. En toch loont het de moeite, want verse schorseneren zijn een onvergelijkbare groente. Het spaart tijd als je de groente eerst kookt. En wie handschoenen draagt bij het schillen, voorkomt extra inspanning om de handen nadien schoon te maken. Ze worden omwille van hun kleverige, bruine vlekken op de handen bij het schoonmaken, ook wel keukenmeidenverdriet genoemd.
En voor wie dan toch opziet tegen het karwei, kan wat praatgrage hulp inhuren – gezelligheid troef! - of intussen het mooie gedicht lezen van David Van Reybrouck – cultuur troef!

“Bijna vergeten hoe zwart het ooit was
hoe harig de huid gelooid door de nacht.
Vergeten het loof, de vacht en de stronk,
Terwijl alles toch schreeuwde om schors.”

(citaat overgenomen uit Het Liegend Konijn, april 2003)

Schorseneren zijn een vollegrondgroente van bij ons. ’s Winters zijn ze vers van het veld te verkrijgen wat bovendien ook de beste smaakgarantie geeft. Geschild lijken ze wel wat op een asperge en de zachtkruidige, nootachtige smaak is gelijkaardig.
Schorseneren worden met de hand gerooid: op die manier wordt beschadiging van de wortel voorkomen.

Schorseneren

Bij aankoop let je best op een vers en gezond uiterlijk, een regelmatige vorm, een intact en glad oppervlak.
Verse schorseneren kunnen in de originele verpakking op een droge, koele plaats tot twee weken bewaard worden.

En net zoals pastinaak is een schorseneer een bommetje gezondheid. Eerst en vooral veel ijzer, veel vezels en een goede portie vitamine C. Ideaal dus om de weerstand tegen de winterse dagen in optima forma te brengen!
Bovendien bevat schorseneer, net als pastinaak, de stof inuline. Goed voor de darmfunctie en ideaal voor een diabetesdieet (zie ook ons artikel over pastinaak).

#2776

Bron: Flandria