Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/schitterende_siergrassen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 29 juli 2021

Schitterende siergrassen op het terras

siergrassen in de tuin

Het is leuk om aan het einde van de zomer nog eventjes aan de slag te gaan in de tuin. Het is dé tijd dat de grassen schitteren met hun wuivende pluimen in de wind. Grassen zijn er niet alleen voor de bezitters van een grote tuin, maar ook als natuurlijk, decoratief element op het balkon of terras.

In september groeit en bloeit er nog van alles. Toch zijn er al tekenen dat het einde van het groeiseizoen eraan komt. Aan veel planten en  bomen vormen zich al zaden en vruchten en nog wat later zullen ook de bladeren hun typische herfstkleuren vertonen. Zoek een mooie dag uit om het balkon of terras 'herfstklaar' te maken. Kies eens voor siergrassen. In de nazomer en herfst zijn ze op hun hoogtepunt. Door hun natuurlijke kleuren combineren ze goed met alles dat er al op het balkon of terras staat.

Rode zegge
Wie zich in siergrassen verdiept, zal zien dat er een ruime keuze mogelijk is. Aanrader is de rode zegge (Carex buchananii) met de dichte massa, stijf opstaande, smalle roodbruine bladeren die aan het einde wat krullen. Zeker als de plant in de zon staat, komt de kleur goed uit. En een weetje: zegges zijn te herkennen aan hun driekantige stengel.

rode zegge of Carex buchananii
rode zegge of Carex buchananii

Pampasgras
Pampasgras (Cortaderia selloana) bloeit met pluimen vanaf augustus tot en met oktober. Echt een gras waar je letterlijk niet omheen kunt, want de grote witte bloempluimen kunnen gemakkelijk meer dan drie meter lang worden. Wie wel pampasgras wil, maar dan iets minder hoog, kan kiezen voor de wat kleiner blijvende Cortaderia selloana 'Pumila'. Dit gras heeft een voorkeur voor zonnige plaatsen.
Wie met dit gras aan de slag wil, kan trouwens beter handschoenen aantrekken omdat de  de smalle bladeren scherp snijdende randen hebben.

pampagras of Cortaderia selloana
pampagras of Cortaderia selloana

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie grassoorten die het goed doen in pot. Kies voor polvormende, goed winterharde soorten. Knip ze aan het einde van de winter af tot circa 20 a 30 centimeter en geniet een paar maanden  later opnieuw. 

Colour your Life
Kleur je leven, kleur je tuin. Met een tuin geef je zelf letterlijk en figuurlijk kleur aan je leven. Vanuit deze gedachte is www.colour-your-life.nl ontwikkeld. Colour your life vertelt over de sierwaarde van tuinplanten, maar ook over het nut van planten in de tuin. Praktische en sfeervolle informatie over tuinplanten, om te gebruiken in de eigen tuin. Colour your Life wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

#3163

Bron: PPH - Plant Publicity Holland