Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/scheren_haag_snoeien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 25 oktober 2021

Scheren van diverse types hagen

Scheren van diverse types hagen:

Een haag moet regelmatig en goed geschoren worden om mooi dicht en “vol” te komen.
Vooral in de beginjaren na de aanplant is het zeer belangrijk om de haag voldoende bij te knippen.
Op zich is het niet zo moeilijk om een haag te scheren, maar per soort haag zijn er wel enkele verschillen:

  • een coniferenhaag
  • een bladhaag
  • een bamboehaag

Hierbij alvast enkele "scheertips" per haagsoort:

SCHEREN VAN EEN CONIFERENHAAG:
Om een haag smal en in vorm te houden, moet u regelmatig scheren. Voor de meeste volwassen coniferenhagen volstaat één scheerbeurt per jaar. Bedenk echter wel dat een extra scheerbeurt de kwaliteit van de haag ten goede komt. Je krijgt een mooiere en beter vertakte, vollere haag. Laat je het onderhoud van de haag achterwege dan wordt de haag te breed. Bovendien wordt de binnenkant van coniferenhagen dan ook onherroepelijk kaal!

Kies om te scheren een wat bewolkte dag, om verbranding van de haag te vermijden.
Snoei eerst de zijkanten, daarna scheer je de top van de haag. Zorg er voor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant van de haag. Een hoek van 95 graden is ideaal. Zo krijgt de onderkant van de haag, voldoende licht. Scheer telkens terug tot op het hetzelfde scheervlak van de vorige scheerbeurt. Zo voorkom je dat de haag op de duur te breed wordt.
Snoei nooit in tot op het dode hout, een coniferenhaag zal niet meer uitlopen. Sterk terugsnoeien kan je bij coniferenhagen niet doen, behalve bij taxus dan, die na het terugknippen tot op oud hout wel terug gaat uitlopen, maar het duurt wel enkele jaren vooraleer de haag volledig hersteld is.


Taxus kun je ook in mooie vormen scheren.

Scheren de eerste jaren na de aanplant:
Meteen na het planten haal je de snoeischaar al boven. De zijkanten kort je tot op de helft in, zo vertakt de haag en verkrijg je een mooie volle haag. Begin dus met een smalle haag en laat de haag elke scheurbeurt wat verbreden tot je de gewenste breedte bereikt hebt.
Coniferen worden niet getopt tot de gewenste hoogte bereikt is.
De eerste jaren na de aanplant is het aan te bevelen 2 à 3 maal per jaar te gaan scheren. Naarmate je de zijkanten vaker scheert wordt de haag voller.

SCHEREN VAN EEN BLADHAAG:
Om een haag smal en in vorm te houden, moet u regelmatig scheren. Laat je dit achterwege, dan wordt de haag niet alleen erg breed, maar binnenin ook kaal. Voorkom dit door ieder groeiseizoen een aantal maal te scheren. Bedenk dat een extra scheerbeurt de kwaliteit van de haag ten goede komt. Zeker bij jonge hagen is een extra scheerbeurt aan te bevelen. Je extra werk wordt beloond met en beter vertakte en dus dichtere haag.

Voor loofhoutgewassen houd je best een scheerfrequentie aan van twee scheerbeurten per groeiseizoen. De eerste maal scheer je voor de langste dag (21 juni), de tweede maal voor de hagen de winter ingaan. Meer precies tussen midden september en midden oktober.

Kies om te scheren een wat bewolkte dag, om verbranding van de haag te vermijden.
Snoei eerst de zijkanten, daarna scheer je de top van de haag. Zorg er voor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant van de haag. Een hoek van 95 graden is ideaal. Zo krijgt de onderkant van de haag, voldoende licht. Scheer telkens terug tot op het hetzelfde scheervlak van de vorige scheerbeurt. Zo voorkom je dat de haag op de duur te breed wordt.


Beukenhaag

De eerste jaren na de aanplant:
Meteen na het planten haal je de snoeischaar al boven.
De zijkanten kort je tot op de helft in, zo vertakt de haag en verkrijg je een mooie volle haag. Begin dus met een smalle haag en laat de haag elke scheurbeurt wat verbreden tot je de gewenste breedte bereikt hebt.

Heb je planten met een rechtdoorgaande stam zoals bij beuk (Fagus) en haagbeuk (Carpinus), dan kort je de toppen niet in vooraleer de gewenste hoogte bereikt is.
Heb je te maken met struikvormige planten die vanaf de grond vertakken, zoals bij liguster (Ligustrum), laurierkers (Prunus laurocerasus), Zuurbes (Berberis), ..., dan snoei je de haagplanten in de hoogte tot de helft in. Hierdoor ontstaan onderaan de plant zijtakken en wordt de haag mooi vol.

De eerste jaren na de aanplant is het aan te bevelen 2 à 3 maal per jaar te gaan scheren.
Naarmate je de zijkanten vaker scheert wordt de haag “voller”.


SCHEREN VAN EEN BAMBOEHAAG:

Het gebruik van bamboe in tuinen en als haag nam de afgelopen jaren sterk toe.
Vooral omdat bamboes solide planten zijn die tegen een stootje kunnen. Bij het gebruik van bamboe als haag is een goede soortkeuze zeer belangrijk om te vermijden dat je met veel onderhoud opgezadeld zit. 1 jaarlijkse scheerbeurt kan dan volstaan en je kan zelfs eens een jaartje overslaan.

De frequentie waarmee je scheert hangt voornamelijk af van de soortkeuze. Wil je een haag vormen van 2 meter dan gebruik je best een plant die 2 à 3 meter hoog wordt. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud minimaal zal zijn. Het beschikbare aanbod bamboesoorten maakt dat je voor elke gewenste haaghoogte wel een geschikte plant vindt.

Tot de haag de gewenste hoogte bereikt heeft hoef je eigenlijk niets te doen. Enkel te takken die uit de planten hangen moeten verwijderd worden. Bamboes zijn van nature gesloten, je hoeft dus niet te knippen om de vertakking te stimuleren zoals bij andere haagplanten. Eénmaal de gewenste dimensies bereikt knip je met de haagschaar de plant terug tot op de gewenste hoogte en breedte. Het dode hout dat in de haag staat knip je zoveel mogelijk af tot tegen de grond.

#2241