Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/samenleven_met_dieren_deel4

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Mijn mooi gazon…vol hoopjes aarde!

 moslhoop in het gazon

Ligt het gazon van jouw buurman er mooi bij, dan wil je jouw gazon beslist nog mooier. Om het vlakst, om het groenst, perfect egaal …een biljartlaken als het ware. Helaas wordt deze droom vaak ontsierd door een belangrijke pion in het ondergrondse ecosysteem, de mol.

 

een mol in de tuinElke mol eet zo’n 40 tot 50 gram regenwormen, emelten en engerlingen per dag (zo’n 17 kg ongewervelden op jaarbasis). Emelten en engerlingen voeden zich met plantenwortels en groene stengeldelen waardoor het gazon sneller uitdroogt en zelf op plaatsen geheel los komt te liggen. Mollen voeden zich daarbovenop ook nog met slakken en zorgen voor een luchtige, goed gedraineerde bodem dankzij hun ondergronds gangensysteem.

Bovendien maken zij ook deel uit van de bovengrondse voedselpiramide als prooidier voor dag- en nachtroofvogels, vossen, reigers, hermelijnen, ooievaars, wezels en onze huiskatten.

De voordelen wegen dus in vele gevallen niet op tegen de competitie om het mooiste gazon uit de wijk. Er zijn vele bestrijdingsmanieren gaande van klemmen tot vergif. Deze zijn uiterst dieronvriendelijk en bovendien geven zij totaal geen garantie op een mollenvrije tuin. De aanwezigheid van mollen wijst immers op een vruchtbare bodem en andere mollen zullen deze voedselrijke plek dus snel inpalmen indien de huidige bewoners verdwijnen.

Hier toch enkele tips om hun aanwezigheid binnen de perken te houden:

  • Plaats om de paar meter een bodemloze plastiek fles in de mollengang. De wind blaast in de flessen en maken voor de mol een ondraaglijk geluid.
  • Steek een halve meter tuinslang in de mollengang en laat het andere eind buiten steken, ook hier verjaagt het geluid van de wind in de slang de mollen.
  • Ook mollenverjagers die trillingen veroorzaken kunnen doeltreffend zijn.
  • Plaats sterk ruikende voorwerpen in de mollengang. Voorbeelden zijn: mottenballen, look en uitwerpselen van huisdieren. Er zijn ook ecologische producten op basis van geur  in de handel verkrijgbaar.
  • Stop speciaal mollengaas in de bodem tot op de grondwatertafel om een mollenvrije zone te creëren.
  • Er zijn ook bepaalde planten die steevast door mollen worden gemeden zoals keizerskroon en kruisbladwolfsmelk. Gebruik deze planten als natuurlijke barrière.


Ziezo, voortaan ben jij ook…vriend van de mol!

#3850

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p