Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/rozenboog_klimplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 21 oktober 2021

Bouwkundige elementen voor klimplanten

Speciale bouwkundige elementen voor klimplanten.

Door de eeuwen heen zijn klimplanten toegepast. Er zijn zelfs speciale bouwkundige elementen ontworpen om ze goed tot hun recht te laten komen.

BERCEAU

In vroeger tijden werd in grote tuinen vaak een berceau of loofgang aangelegd, zoals in de Prinsessentuin van Rijksmuseum paleis Het Loo te zien is. Zo'n loofgang is een bouwwerk dat wordt bekleed met planten. Ze groeien niet alleen aan de zijkanten, maar vormen ook een groen dak. Op die manier kon men op zomerse dagen beschermd tegen de zon en warmte wandelen en zitten. Voor een loofgang worden niet alleen klim- en leiplanten gebruikt, maar ook haagplanten zoals beuk en haagbeuk. In het verleden werd ook leifruit gebruikt.

PRIEEL

Is een tuinelement, dat opnieuw opgang maakt. Niets is dan ook zo gezellig en intiem als een begroeid zitplekje in de tuin. Op een beschutte plek kan een prieel zonder wanden worden gebouwd, maar op een winderige plek heeft minstens een dichte achterwant (aan de westzijde) de voorkeur. ER zijn tal van modellen en constructies te bedenken. As materiaal kan hout of metaal worden gekozen, geplaatst op een degelijke fundering, vrij van de grond. Alle klimplanten zijn geschikt, vooral bloeiende. Maak het niet te bont, een prieel heeft een liefelijke uitstraling. Leirozen en Clematissen door elkaar is romantisch!

COLLONADE

Komt in veel tuinen voor. Van oorsprong wordt er een zuilenrij mee aangeduid, in tuinen is het meestal een rij pijlers met een horizontale verbinding.

Het is niet hetzelfde als een pergola, die volgens de officiële opvatting bestaat uit twee rijen pijlers met een horizontale verbinding. Daar loop je dus onderdoor. In een royale tuin zijn gemetselde staanders of kolommen het mooist. Eleganter en daarom beter voor kleine tuinen zijn staalconstructies of niet te zware houten constructies. Bij zo'n constructie komen de toegepaste klimplanten optimaal tot hun recht. Een collonade of een pergola is een belangrijk onderdeel van een tuinontwerp. Als bouwkundig element functioneren ze als verbinding. Bij de materiaalkeuze is daarom eenheid met het huis belangrijk.


Pergola met Rosa 'Paul's Scarlet Climber'

LOGGIA en een VERANDA

Dit zijn overdekte buitenruimten, gewoonlijk aan het woonhuis gebouwd. In de zuidelijke landen zijn ze in gebruik vanwege de schaduw, in ons klimaat is het vaak meer een bescherming tegen regen. In elk geval is zo'n overkapping ideaal om op te fleuren met allerlei klimplanten, van rozen en Clematissen tot druiven en kiwi's. Wie graag zoveel mogelijk buiten leeft zal veel plezier hebben van een overdekte buitenruimte.

TIP: Hou rekening met ruime plantgaten als klimplanten in een verharding moeten groeien. Verrijk de grond met compost en biologische voeding.

klimrozen langs rozenboog
Klimrozen langs een stevige rozenboog

#2607

Bron: PPH - Plant Publicity Holland