Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/rozen_remedies_met_rozenbottels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 september 2020

Rozen remedies met rozenbottels

Bij mijn weten is er geen enkele vrucht die meer vitamine C bezit dan de rozenbottel. Sommigen bewerend at de bottels 30 keer meer vitamine C hebben dan sinaasappels en 17 keer meer da kiwi's. En die zijn toch beroemd voor hun vitamine C- gehalte. Daarom is de rozenbottel een ideaal middel om heilzaam door de winter te geraken. Ik spreek met nadruk over de wilde rozenbottels die je bij ons in de natuur vindt.

Zijn de gecultiveerde bottels oké? In principe wel, want er zit ook veel vitamine C in, maar lang niet zoveel als in de wilde rozenbottels.

Wetenschappers ontdekten dat de sterke antioxiderende eigenschap van rozenbottels niet alleen aan het vitamine C- gehalte ligt, maar ook aan de aanwezige polyfenolen. Ze stelden vast dat de ontstekingsremmende en pijnstillende effecten van rozenbottels sterker zijn dan de individuele effecten van de rozenbottelstoffen apart. Het geheel is dus ook hier meer dan de som van de delen. De stoffen stimuleren elkaar als ze in de rozenbottels samen zitten.

Om het beste van het beste uit rozenbottels te halen, maak ik een extract in een vloeistof: de helft water en de helft alcohol. zo van ik de stoffen die gemakkelijk in water oplossen en ook de stoffen die liever in alcohol vertoeven.

rozen remedies met rozenbottels

Rozenbottels als preventie tegen griep en verkoudheid

Ik doe de pitjes uit bottels en mix het vruchtvlees. Ik meng het mengsel met gezonde en helende honing van onze plaatselijke imker. Ik neem 's morgens, 's middags en 's avonds een theelepel hiervan. Ik neem de honing zo van de lepel of doe het op een stukje brood dat ik goed kauw. Deze honing gebruik ik niet in thee want dan gaan de waardevolle stoffen verloren. Ze kunnen namelijk niet allemaal tegen een temperatuur boven de 40°C.

Rozenbottelpoeder voor een beter weerstand

Als ik de ingedroogde vruchten maal, heb ik poeder om over mijn gerechten te strooien. Die stralen dan. En weet je wat zo plezant is? Virussen zijn er niet dol op! Zo bescherm ik mij en verhoogt mijn weerstand. Ik blijf fitter en ga opgewekt mijn vermoeidheid te lijf. De waardevolle stoffen in de rozenbottels doen hun werk.

Ik vul een ex - zoutvaatje met het poeder en neem het overal mee in mijn handtas. Zo heb ik mijn magische sterkmaker, vol vitamine A en C en andere waardevolle stoffen, zoals mangaan en kopen, altijd bij de hand.

Rozenbottelpoeder? Doodeenvoudig!

Ik pluk rijpe rozenbottels, graag van de hondsroos en de egelantier. Ik was en droog ze, snijd ze met de snoeischaar in tweeën. Ik haal alle pitjes uit de bottels, ik zeg wel: allemaal. Ik leg ze naast, niet op elkaar, ik een bakblik en laat ze drogen in een warme luchtoven (maximaal 40°C). Dat droogproces kan een dag en misschien nog langer duren. Soms leg ik de bottels op een stuk keukenrol in een kartonnen doos. Ik zet ze dan op de verwarmingsketel of de radiator. Daar moeten ze zeker een week blijven tot helemaal droog zijn. Als ze weglopen, haal ik ze terug en roep ze tot de orde met een goed gesprek...Ik hussel ze af en toe door elkaar en leg er een dunne handdoek over, zodat er geen stof tussen de bottels valt. Daarna mix ik ze fijn en bewaar ik ze in een strooivat. Rozenbottelpoeder bleek onlangs de atrosesymptomen en – pijnen bij twee derde van de proefpersonen te verminderen. Het gestandaardiseerde rozenbottelpoeder kan blijkbaar de beweeglijkheid van de heup verbeteren.

Rozenbottelpittenolie tegen pijnlijke gewrichten

rozen remedies met rozenbottelsJicht, reuma en artrose: wie ermee geplaagd zit, weet hoe pijnlijk dat is. Pijnlijke gewrichten en stijfheid: er zijn leukere dingen in het leven. Rozenbottelpittenolie kan hier helpen. Je kunt ze moeilijk zelf maken, want de olie uit de rozenbottelpitjes malen: nie gemakkelijk!

Chili is bekend om zijn rozenpittenolie. De Rosa mosqueta groeit er massaal op meer dan 2000 m hoogte. De bottels plukken ze met een soort metalen of houten kam en leggen ze in lange banen op zeven. Daar moeten ze dan een week drogen. Dat is het eerste droogproces. Daarna drogen de bottels na in warme lucht van 40°C. Nu kunnen de pitjes er gemakkelijk uit. Die persen ze koud, om de olie er uit te halen. Deze olie werkt zeer goed, maar is niet lang houdbaar.

Olie die uit rozenbottelpitjes is geperst, bevat meer dan de helft vetzuren. Die herstellen de huid en houden haar jong. Dat is nodig, want onze huid ziet af van de (centrale) verwarming in de winter en de (natuurlijke) zon in de zomer.

Ook wie met al deze nare dingen (nog) niet geplaagd zit, kan van deze olie geniete! Want ze houdt diepe rimpels tegen. Ouderdomsvlekken komen niet echt door. Mocht je die al hebben verbleken ze stilaan en ...verdwijnen ze in het beste geval. Kraaienpootjes rond de ogen verkwijnen. Door radiotherapie geïrriteerde of verbrande huid geneest vlugger.

Ook littekens kun je ermee behandelen. Smeer er gedurende minstens drie maanden olie op en masseer die goed in met je vingers tot je huid de olie helemaal heeft opgenomen. Bewaar ze in de koelkast.

Attentie: smeer ze niet op open wonden!

Meer weten over de geneeskracht van rozen en rozenbottels?
Lees dan Verrassende Rozen door Daniëlle Houbrechts.

#5166

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be