Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/rosbief_met_rodekoolpuree

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 5 april 2020

Rosbief met rodekoolpuree

Ingrediënten voor 1 persoon

  • ¼ rodekool
  • 1 ui
  • 3 aardappelen
  • landriawortel
  • 50 ml lichte room
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 kleine rosbief
  • 20 g boter
  • er en zout

Bereiding van rosbief met rode kool :
Snijd de kool in stukken en laat ze met de gesnipperde ui, de geschilde aardappelen en de geschilde en in plakjes gesneden wortel ongeveer 30 minuten gaarkoken in gezouten water. Verhit de boter in een kleine maar hoge pan. Laat de rosbief aan alle kanten bruin worden. Kruid met peper en zout, dek de pan af en laat de rosbief verder garen in eigen nat gedurende 25 minuten. Laat de groenten en de aardappelen uitlekken en stamp ze tot puree. Roer er de room, de kurkuma, peper en zout door. Houd warm. Wikkel het gebraad in alufolie en laat het 10 minuten rusten. Snijd het in dunne plakken. Weeg 120 g vlees af en schik het op een bord. Schep met een ijsschep bollen uit de rodekoolpuree en schik ze tussen de plakken vlees.

Meer informatie over de rode kool:
De rode kool (Brassica oleracea) wordt nog veel geteeld in Noord-Holland. Een van de grootste redenen is da daar geen aantassing optreedt van knolvoet. Knolvoet is een van de meest voorkomende ziekten bij kolen en is een verzwelling van de wortels van de kolen. Het blad wordt doffer van kleur en daarna gaat de plan ook helemaal slap gaan hangen. Het probleem van knolvoet is dat het niet chemisch te bestrijden is, enkel door een goede vruchtwisseling kan de knolvoet bestreden worden.

Rode kool is een van de oudst geteelde soorten kool, tegenwoordig voornamelijk voor de consumptiemarkt geteeld. Er zijn verschillende soorten van rode kool. De zeer vroege teelt (vanaf midden juni geoogst), de gewone vroege teelt (tot half juli), een bewaarteelt (september tot november geoogst) en tenslotte te herfstteelt die van september tot midden november wordt geoogst.
Tussen de soorten rode kool zitten ook nog verschillende varianten. Een leuke daarvan is 'Negerkop', welke de donkerste kleur van allemaal had. Echter deze naam mag niet meer gebruikt worden door dat dit discriminerend is. Vanaf nu heet deze soort dus ook de Roodkop.
Snelgroeiende rassen zijn over het algemeen de slechtste soorten om te bewaren, bewaarkolen zijn altijd de trage groeiers.

#2715

Bron: Flandria