Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/romantische_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Romantische tuin

 


Echinacea - romantische tuin
Een romantische tuin wordt gekenmerkt door mooie bloemen.
Deze Echinacea is er zo eentje

Een romantische tuin is voor velen de ultieme droom. Een gezellige tuin waar het aangenaam vertoeven is en heel het jaar door iets te beleven valt. Waar men met volle teugen kan genieten van geuren en kleuren. Een tuin waar men de eigen creativiteit nog kan uitleven en waar de planten de plaats krijgen die ze verdienen en niet in vaste patronen worden gedwongen. Met romantische rozen, weelderige bloemen en planten, karakteristieke bomen en struiken. Met verborgen hoekjes, speelse elementen en verrassende details. Met plekjes om te rusten en te genieten.

Sierappel
Sierappels zijn elegante kleine bomen of grote struiken. Er bestaan verschillende groeivormen, van breed uitwaaierende struiken tot smal opgaande bomen. Met hun warrige takken bezitten ze een charme die de gewone appels meestal niet meer hebben. Ze zijn in alle seizoenen mooi: in de lente als ze overdekt zijn met bloemen, in de zomer als een sierlijke boom, in de herfst als blad en vruchten schitterend verkleuren en in de winter als de kale boom vol hangt met kleurige vruchtjes. De miniatuurappeltjes zijn ongeveer zo groot als een kers en zijn felgeel, oranje of helrood van kleur. Ze blijven zeer lang aan de boom hangen, bij sommige soorten tot in december-januari. De witbloeiende soorten hebben doorgaans de mooiste vruchten.

Veldesdoorn
De veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) is een gezonde en weinig veeleisende haagplant die zeer geschikt is voor een beschaduwde standplaats, maar ook perfect in volle zon gedijt. De kleine groene blaadjes verkleuren in de herfst prachtig geel tot rood. Ook het jonge, wat gelige blad in de lente, is zeer charmant. Ze kan zowel voor een wat wildere als voor een strak gesnoeide haag gebruikt worden.

Hydrangea
De hortensia of Hydrangea beleeft de laatste jaren terecht een revival. Hun spectaculaire bloemen in de prachtigste kleuren, gaande van het puurste wit over het teerste roze, het diepste mauve tot het koelste blauw en alle tinten daartussen, hun mooie groeiwijze en decoratieve bladeren waardoor ze ook zonder bloem nog de moeite waard zijn, en het feit dat ze pas in de tweede helft van de zomer bloeien, maken ze tot onmisbare planten in elk type tuin. Naast de ‘klassieke’ hortensia’s zijn ook de pluimhortensia (H. paniculata) met grote witte bloempluimen die in de herfst prachtig paarsrood verkleuren, erg de moeite. Heel bijzonder is de eikbladige hortensia (H. quercifolia) die in het najaar prachtig roodbruin verkleurt.


Hyndrangea macrophylla - hortensia
Hyndrangea macrophylla - hortensia met prachtige kleuren

Aster
Wanneer de dagen korten en de ochtenden en de avonden koeler worden en vochtig van de dauw, zorgen de herfstasters ervoor dat de tuin nog iets van zijn zomerse intensiteit behoudt. De rijkbloeiende Aster amellus is een van de oudste siergewassen in onze tuinen. De blauwpaarse A. x frikartii is volgens sommigen de mooiste herfstaster. Ze bloeit haast ononderbroken van juli tot einde oktober. Ook A. cordifolius is een erg aantrekkelijke soort met een wolk van kleine bloempjes die als een sluier over de bloementuin waaieren. A. ericoides is iets bossiger. Populair als snijbloem maar fel onderschat voor de tuin is A. pringlei, in het Nederlands ook septemberkruid geheten. Een andere soort die meer aandacht verdient is A. divaricatus met kleine witte bloempjes rond een geelbruin hartje die losse, schermvormige trossen vormen. Aster umbellatus ten slotte vormt stevige, recht opgaande stengels met smal blad en afgeplatte witte bloemschermen.

Phlox
“Een leven zonder phloxen is een vergissing, neen waanzin,” schreef de bekende Duitse kweker Karl Foester. En gelijk heeft hij. Phloxen behoren tot de dankbaarste en spectaculairste bloeiers van de tweede helft van de zomer. De Nederlandse benamingen ‘Vlambloem’ en ‘Herfstsering’ zijn in dat verband zeer veelzeggend. Phloxen zijn er in alle kleuren en maten, van miniscule rotsplantjes van nauwelijks een paar cm hoog, tot imposante planten van meer dan een meter. De kleuren gaan van fel rood tot even fel wit, met daartussen alle mogelijke schakeringen van roos, paars en (bijna) blauw. Voor elk wat wils.

phlox
Phlox is een mooie nazomerbloeier

Herfstanemoon
Een van de mooiste en gemakkelijkste herfstbloeiers is de Japanse of Herfstanemoon die is uitgeroepen tot Vaste Plant van het Jaar 2007. Er zijn weinig bloemen die zo lang en zo mooi bloeien. Afhankelijk van de soort hebben de grote schotelvormige bloemen vijf tot 20 of meer bloemblaadjes. De bloemen staan op hoge stevige stelen. Bovendien hebben ze zeer fraai blad. De herfstanemoon groeit op alle gronden in lichte schaduw tot volle zon. Mooie vormen zijn onder meer de witte ‘Honorine Jobert’ en de roze ‘Königin Charlotte’. ‘Serenade’ heeft halfdubbele roze bloemen. Heel fraai zijn ook de vele cultivars van Anemone hupehensis en van A. tomentosa in verschillende kleuren, wit, licht roze en roze.

Echinacea
Echinacea purpurea, ook rode zonnehoed genoemd, is een stevige, tot één meter hoge plant met grote margriet-achtige bloemschermen die zeer geliefd zijn bij bijen en vlinders. Opvallendst kernmerk is het grote kegelvormige hart dat bestaat uit vele tientallen miniscule buisbloempjes. Ze bloeien tot in oktober, maar ook uitgebloeid blijven de grote zaaddozen erg decoratief, zelfs in de winter. Het zijn bovendien uitstekende snijbloemen. Bij de soort is de centrale kegel oranjebruin en zijn de lintbloempjes purperrood. Maar er bestaan vele cultivars met donkerpaarse of –rode tot lilaroze lintbloempjes en donkerrode tot geeloranje kegels.

rozenbogen
Rozenbogen zijn eveneens typerend voor de romantische tuin.
Ook op zoek naar een rozenboog?
Kijk dan vlug even naar ons assortiment rozenbogen.

Klimrozen
Er bestaat geen enkele klimplant die zo spectaculair bloeit en in zo’n overvloed van kleuren en geuren als de roos. Sommige zijn geschikt voor kleine ruimten, andere kunnen na enkele jaren een metershoge muur bedekken. Vele klimrozen bloeien een tweede keer op het einde van de zomer tot aan de eerste vorst. Enkele aanraders zijn ‘Madame Alfred Carrière’, ‘Gloire de Dyon’, ‘Haendel’, ‘Climbing Pascali’ en de onvolprezen ‘Guirlande d’Amour’.

Helleborus
Er zijn weinig bloeiende planten die zoals Helleborus de tuin verfraaien van eind november tot eind april, die wekenlang bloeien, vaak erg decoratief blad hebben en bovendien zeer geschikt zijn als potplant. Vooral de orientalishybriden, waarvan de kleuren variëren van zuiver wit tot bijna zwart, gaande over geel, roze, rood, purper en alle denkbare variaties hierin, zijn schitterende potplanten. Helleborus x nigercors en H. argutifolius hebben dan weer een zeer decoratief blad.

#2961

Bron: VLAM
www.vlam.be