Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/roest_op_peer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 13 augustus 2020

Roest op peer gespot op 1 juni 2012

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 1 juni 2012 - bericht 6

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:


Taksterfte bij buxus

Aardappelplaag

Witziekte op appelbomen

Coloradokever

Witziekte op sierplanten

Roest op peer

Roest op peer :

Momenteel is roest reeds aanwezig op bladeren van peer. Zowel sierpeer als eetpeer kan worden aangetast. Deze schimmelziekte uit zich eerst in oranje vlekken op de bladeren en later uitstulpingen aan de onderzijde van het blad waaruit de sporen zullen vrijkomen. Deze schimmelziekte heeft twee waardplanten waarvan de winterwaardplant niets te maken heeft met de zomerwaardplant nl. Juniperus of jeneverbes. Daar zie je in het vroege voorjaar bruine soms slijmachtige uitstulpingen op de takken. De sporen die hieruit zijn gekomen ontwikkelen zich in deze periode massaal op peer.

   

Bestrijdingsadvies:

Preventieve behandelingen kunnen gebeuren met DITHANE WG. Op peren kunnen we curatief weinig of niets doen. Het volgende vroege voorjaar kan je Juniperus behandelen met EMINENT. Sierpeer kan je ook nu gerust behandelen met EMINENT. Ruim afgevallen blad in het najaar op tijd op en breng het naar het containerpark. Gooi het niet op de eigen composthoop.

Dithane WG | Eminent


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog.
Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#3509

Bron: Edialux
www.edialux.be