Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/rhododendron_auriculatum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 12 juli 2020

Rhododendron auriculatum: soorten en eigenschappen

Rhododendron auriculatum

De plantenbeurs in domein ‘La Feuillerie’ in Celles (Henegouwen) is een gebeurtenis waar ik graag naartoe ga. Begin mei is er een weekend dat uitsluitend gewijd is aan rhododendrons. Het domein waar dit evenement plaatsvindt, is op zichzelf al een bezoek waard met zijn tientallen verschillende soorten rhododendrons, die in die periode van het jaar volop in bloei staan. Een aantal jaren geleden kocht ik daar een Rhododendron auriculatum. Ik kende deze rhodo alleen omdat ik er al iets over gelezen had, maar verder reikte mijn kennis niet. Nu, 6 jaar later is hij ongeveer anderhalve meter hoog en breed en mag beschouwd worden als een van de snelst groeiende, bladhoudende rododendron. Vorige zomer heeft hij voor het eerst gebloeid.

Rhododendron auriculatum (auriculatum betekent oorvormig en verwijst naar de vorm van het blad waar het aan de steel vastzit), is inheems in verschillende provincies van China: Hupei, Sichuan, Guishou, waar hij in de bossen op rotsachtige hellingen groeit, op hoogtes tussen de 500m en 2300m.

Augustine Henry was de eerste westerling die deze struik ontdekte in 1885, maar het was Ernest Wilson die deze rhododendron meebracht naar Engeland in 1901 en bij een volgende missie in 1907 meerdere planten opstuurde vanuit China.

Rhododendron auriculatum is bladhoudend en vormt een rechtopgroeiende struik die uiteindelijk 5m hoog en breed kan worden, maar dat is pas na 20 à 30 jaar. De bladeren zijn lang (tot 30cm) en relatief smal. De bovenkant is dof donkergroen en de onderkant is lichtgroen met een bruin donslaagje. De stam van de nieuwe twijgen is bezet met lange rode schubben: de overblijfselen van de schubben die de blad- en bloemknoppen beschermen. Deze soort bloeit eind juli en begin augustus, wat uitzonderlijk laat is voor een rhododendron. De grote, witte bloemen staan in trosjes bij elkaar aan het uiteinde van de takken. Sommige cultivars hebben lichtroze bloemen. De geur is onvergetelijk en vult de hele tuin bij windstil weer.

Omdat Rhododendron auriculatum zo laat bloeit en ook dan pas de nieuwe scheuten beginnen te groeien kan een vroege vriesperiode veel schade aanrichten aan de nog niet volledig afgerijpte nieuwe twijgen en daarom wordt hij ook bestempeld als niet volledig winterhard. In onze streken, met over het algemeen een zachte herfst zijn er weinig problemen. Eenmaal in winterrust kan deze rhodo -20° C overleven. Hij wordt best geplant op een schaduwrijke plaats in lichtzure, humusrijke en vochthoudende grond. Bij droogte wordt een flinke watergift op prijs gesteld. Geef hem ruimte want het kan een imposante struik worden en zal dan ieder jaar overvloediger bloeien.

Omwille van de late bloei en de heerlijke geur werd deze rhododendron veel gebruikt in kruisingen, maar naar het schijnt zijn alleen de kruisingen met R. maximum voldoende winterhard, zoals: ‘Atlantis’, ‘Summer Snow’, ‘Summer Solace’ en andere waar ‘summer’ in de naam voorkomt. Weinig of niet te koop aangeboden in West-Europa. Maar de Rhododendron auriculatum zelf is ook een plaats in de tuin waard!

#885

Auteur: Noël Sieuw