Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/recepten_peren_soorten_desserts

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 mei 2019

Creatieve desserts met peren zoals perencrème, bladerdeegstokjes met peren en chips van peren

Creatieve desserts met peren

Het nieuwe seizoen van de appelen en peren is van start gegaan. Met Conférence, Durondeau en Doyenné blijft het  perengamma haar voornaamste troeven uitspelen.

Peren

Durondeau wordt donkergroen geplukt en rijpt naar goudgeel. Hij heeft wit vruchtvlees met een typische wrange smaak. Vers geplukte Durondeau is uitsluitend geschikt voor keukengebruik, vanaf oktober is het een uitstekende dessertpeer. Beschikbaar van september tot december.

Doyenné is een peer met een dikke vrucht en een korte steel. De schil is geelgroen met een bruinrode blos. Deze peer heeft zeer zoet, sappig wit vruchtvlees en is zeer geschikt als dessertpeer en om te verwerken in slaatjes. Beschikbaar van september tot maart.  

De slanke langwerpige Conférence is de Belgische peer bij uitstek. Hij wordt groenbruin geplukt en rijpt naar lichtgeel. Hij heeft een fijne, zoete smaak en is zeer sappig. Het is een ideale dessertpeer, kan gebruikt worden in slaatjes en in taart en gebak. Beschikbaar van september tot juni.

Chips van appel en peer

  • 3 rijpe Conférenceperen

  • 6  appelen met een rode blos (Pinova, Jonagold, Jonagored)

  • 125 g kristalsuiker

  • 10 cl water

Verwarm de oven voor op 120°C. Leg bakpapier op 2 bakplaten. Was de peren en appelen, je moet ze niet schillen. Snijd de peren in de lengte en de appelen in de breedte in ultrafijne sneetjes. Meng suiker en water in een pannetje en verwarm zachtjes tot de suiker is opgelost. Verhoog dan het vuur en kook 3 minuten. Haal de pan van het vuur en leg er de sneetjes fruit in. Laat ze 2 minuten weken en neem ze er dan met een keukenspaan uit zodat het overtollige vocht kan uitlekken. Leg de sneetjes fruit op het bakpapier en schuif de bakplaten in de oven gedurende 2 uur, om ze te drogen. Draai ze na een uurtje om. Laat ze niet bruin worden. Als dat gebeurt, zet je de oven uit.

Als de sneetjes gedroogd zijn haal je ze uit de oven. Laat ze afkoelen op een rooster. Serveer de knapperige chips als tussendoortje.


appelchips

Bladerdeegstokjes met peren

Rol het bladerdeeg uit en snijd het in lange repen. Prik er gaatjes in met een vork. Zet het deeg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de peren. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in fijne schijfjes. Rasp de helft van de parmezaan, verschilfer de rest.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg er de repen bladerdeeg op. Bestrooi met de geraspte parmezaan. Leg er de schijfjes peer op. Verdeel er kleine stukjes boter over en de kristalsuiker. Laat ze 15 minuten bakken in de oven tot ze goudgeel zijn.

Serveer ze lauw bestrooid met de schilfers parmezaan als aperitiefhapje.

 

Perencrème

  • 3  peren (Durondeau)

  • 200 g suiker

  • 3 eidooiers

  • 1 vanillestok

  • 1 koffielepel citroensap

  • 200 g room, opgeklopt

Klop de eidooiers met de suiker op.

Schil de peren, verwijder de pitten en rasp het vruchtvlees. Meng het onder de opgeklopte dooiers.

Snijd het vanillestokje middendoor en haal er met een mespuntje de zaadjes uit. Meng ze onder de dooiers. Voeg limoensap toe en de room en meng goed. Laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast. 

Serveer in roomijscoupes of cocktailglazen versierd met een muntblaadje.

Tip: Voor een lichtere versie kan je de room vervangen door yoghurt.

 

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke zomerse maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1681

Bron: Lava