Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/recepten_met_waterkers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 oktober 2019

Twee heerlijke recepten met waterkers

Waterkerssoep met vis

Waterkerssoep met visIngrediënten voor 4 personen

  • 300 g lengfilet (in stukken van 100 g)
  • 1,5 l gevogeltebouillon
  • 2 aardappelen
  • 2 botten waterkers
  • 1 lepel boter
  • 1 dl zure room
  • peper en zout

Bereidingswijze

De waterkers en de stukjes aardappel even aanstoven met de boter in een bodempje bouillon. Rest van de bouillon toevoegen en zacht garen, mixen en bijkruiden. Voeg de stukken verse vis bij de soep en zet ze terug op het vuur tot de vis gaar is. Afwerken met dikke druppels room.

Aardappel-preisoep met waterkerscoulis en gerookte makreel

Aardappel-preisoep met waterkerscoulis en gerookte makreelIngrediënten voor 4 personen

  • 3 l kippenbouillon
  • 4 dikke stammen prei
  • 4 dikke aardappelen (loskokend)
  • 2 grote uien
  • 1 teentje look
  • 4 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele peterseliestengels
  • 100 g zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta (of meer naar smaak)
  • een klontje boter
  • peper (evt. witte peper)
  • zout

Om te garneren: waterkerscoulis en brokjes makreel

  • 1 gerookte makreel (of filets van gerookte makreel)
  • 2 busseltjes waterkers
  • 1 dl druivenpitolie of fijne olijfolie (gekoeld)
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Ontdooi een flinke hoeveelheid kippenbouillon of neem even de tijd om een hele ketel verse bouillon te bereiden. Het kost je helemaal niet veel werk. Plaats de fles (neutraal smakende) druivenpitolie in de koelkast. (Of doe hetzelfde met fijne olijfolie, die echter een meer uitgesproken smaak heeft.)

De bereiding

Verhit de kippenbouillon op een zacht vuur.
Pel de uien en de look. Snij de twee ingrediënten grof. Later wordt de soep gemixt.
Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur.
Stoof de uien en de stukjes look in de boter. Roer regelmatig even en laat de uien niet kleuren.
Verwijder het donkerste loof van de prei. Snij de bleke stammen overlangs in twee en spoel restjes zand of aarde van tussen de compacte bladeren.
Snij de gewassen prei in grove stukken en laat ze meestoven met de uien.
Spoel de loskokende aardappelen en schil ze. Snij de knollen in dobbelstenen en stoof ze een kleine 10 minuten mee met de groenten. Vergeet niet om af en toe te roeren.
Knoop intussen een kruidentuil bij mekaar. Bundel blaadjes laurier, takjes tijm en (indien ze beschikbaar zijn) peterseliestelen tot een aromatisch bouquet garni. Gebruik hiervoor een eindje keukentouw.
Doe de kruidentuil in de pot en schenk vervolgens de warme kippenbouillon bij de gestoofde groenten. Plaats het deksel (schuin) op de pot. Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Werk intussen aan de eerste garnituur: de waterkerscoulis. Pluk de blaadjes en fijne takjes waterkers los en spoel ze voorzichtig in ruim water. Leg enkele blaadjes aan de kant om er straks de soep mee af te werken.
Prop de waterkers in de beker van de blender en schenk er de fijne gekoelde olie bij. Mix tot je een gladde heldergroene coulis krijgt. (De koelte van de olie helpt om een heldergroen resultaat te verkrijgen.)
Maak de gerookte makreel schoon en verwijder het visvlees van de graat. Kijk wel uit, want bij de buikholte van de vis zal je nog bijkomende graatjes vinden. Verwijder de kleine stekels en verdeel het malse visvlees in hapklare stukjes.
Verwijder het bouquet garni uit de soep en mix ze glad met de staafmixer. Neem er voldoende tijd voor zodat je een soep krijgt die zijdezacht is.

TIP: Om het resultaat een beetje extra culinair te maken kan je de soep ook zeven.

Schep er de zure room in en voeg een beetje mierikswortelpasta toe. Mix de soep kort.
Proef en kruid ze met peper van de molen (gebruik bv. een keer witte peper) en zout. Doe er naar smaak meer mierikswortel bij.

Mix de soep een laatste keer en serveer het dampende groenteplezier in borden of kommen. Werk elke portie af met stukjes gerookte makreel, een artistiek lepeltje waterkerscoulis en enkele blaadjes verse waterkers. 

#4055

Bron: Flandria