Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/recepten_met_kaki


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Recepten met kaki

Kaki is een bladverliezende fruitboom van de subtropen. De rijpe vruchten lijken op tomaten, maar de Amerikanen noemen hem appel van de oriënt, terwijl de Duitsers over een pruim spreken. Kaki is vooral spectaculair als zijn bladeren afgevallen zijn en de rijpe vruchten als ballen aan een kerstboom hangen. Deze kaki is een zeer lekkere vrucht die kan gebruikt worden in verschillende recepten:

IJsbeker met kaki's

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 bolletjes vanille-ijs
  • 3 rijpe kaki vruchten
  • 1 eetlepel citroensap
  • suiker
  • IJswafels om te garneren

Bereiding:

Schil twee kakivruchten en snijd ze in blokjes. Pureer het vruchtvlees samen met het citroensap en eventueel naar smaak wat suiker toevoegen. De derde kakivrucht halveren en van de helften plakjes snijden. Doe twee ijsbolletjes op een bord of in een ijscoupe, giet er wat vruchtenpuree over en garneer met enkele plakjes kaki en een ijswafel of ijsrol.

Gevulde kaki's

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 rijpe kakivruchten
  • 2 bananen
  • 2 schijven verse ananas
  • citroensap
  • anisette

Bereiding:

Was de kaki's en snijd de bovenkant van de kaki's eraf. Hol de vruchten voorzichtig uit. Pureer het vruchtvlees. Pel de bananen en snijd ze in plakjes en doe wat citroensap over de plakjes. Snijd de ananas in kleine blokjes. Meng de banaan en ananas met de kakipuree en doe over het vruchtenmengsel wat anisette. Vul de uitgeholde kakivruchten met het pureemengsel en zet het nog even koud weg.

Over de kaki

Kaki en sharonfruit, wat een belangrijk ras van de kaki uit de Sharonvallei in Israel is, is een oranjegekleurde vrucht. De productielanden van de kaki zijn voornamelijk Italië, Spanje, Israël, Brazilië en Nieuw-Zeeland. De vorm van de kaki is het best te omschrijven als een vierkante tomaat. Het vruchtvlees is lichtoranje (sharon) tot donkeroranje gekleurd (kaki). De kaki kan pitten bevatten, terwijl een sharon meestal pitloos is. Aan het kelkeinde zitten 4 groengekleurde bladeren die de steelaanzet bedekken. Behalve de groene kelkbladeren is de hele kaki/sharon te eten. Een kaki is rijp als de schil oranje-rood is.

Teelt

De pit in de kakivrucht dient verwijdert te worden. Het kakipitje moet een dag lang in lauwwarm water weken en vervolgens 2 tot 4 weken kiemen. Zodra de wortels verschijnen wordt de pit ingeplant. Het plantje mag niet in de volle zon staan. Kakiboompjes kunnen in de volle grond worden gehouden. Door het knippen of breken van de stengels worden de vruchten van de boom gehaald. Een ruwe behandeling kan blauwe plekken en huidverkleuring veroorzaken. De gebruikelijke oogst vindt van oktober tot november plaats.

Consumptie

De kaki en sharon zijn als ze rijp zijn erg zoet. De smaak ligt in tussen die van een peer en een abrikoos in. Een kaki moet helemaal rijp zijn als ze gegeten wordt. Dit betekent dat de kaki helemaal zacht moet zijn en de schil donkeroranje. Een niet helemaal rijpe kaki bevat nog veel looizuur die de smaak wat wrang maken. Deze looizuur verdwijnt pas als de kaki helemaal zacht is. In de sharon is de hoeveelheid looizuur teruggebracht en kan naast boterzacht ook stevig worden gegeten. De smaak wordt echter wel uitgesprokener als de sharon rijper en zachter wordt.

Medicinale werking

De vrucht is over het algemeen een anti-hoestmiddel en werkt laxerend. Een verse volledig rijpe kaki wordt gebruikt tegen aambeien, terwijl een gekookte kaki gebruikt wordt tegen diarree. Met de sap van de onrijpe vrucht wordt hypertensie tegengegaan en de steel werkt effectief tegen hoest en hik.

Bewaren/bewerken

Een kaki en sharon rijpen het best na op kamertemperatuur. Als u ze nog wat langer wilt bewaren, kunt u ze het best in de koelkast leggen en een tot twee dagen voor gebruik uit de koelkast halen om op kamertemperatuuur leggen. Een rijpe kaki en sharon zijn boterzacht en het vruchtvlees is geleiachtig. De vruchten zijn erg kwetsbaar als ze rijp zijn, dus probeer hard stoten en kneuzen te voorkomen.

#3687VLAM

Bron: VLAM
www.vlam.be

Terug naar boven icoon