Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/recepten_kleinfruit_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 8 mei 2021

Rode bessen, frambozen, braambessen,... als gezond kleinfruit

Les Psychologie: geen Freud maar kleinfruit!

Dankzij de weldaad van het zomerse zonlicht rijpen heel wat fruitsoorten tijdens de ‘oogstmaand’, om zich ten volle te laten smaken in herfst en winter. Appels, peren, maar ook houtig kleinfruit doen ons met plezier toetasten bij een leuk dessertje, tussendoortje, smoothie of lekkere taart. Rode bessen, frambozen en de soms vergeten braambessen maken een fruitcombinatie prachtig van kleur en pittig van smaak. Al dit kleinfruit is beschikbaar tot het einde van het jaar.

De vruchten was je in koud water, maar niet in stromend water omdat het risico op beschadiging van de vruchtjes dan te groot is. Eenmaal gewassen moet het fruit vlug geconsumeerd of verwerkt worden. Bij frambozen en braambessen mogen de kroontjes slechts verwijderd worden na het wassen om op die manier sapverlies te vermijden.

Dit zachtfruit kan in de koelkast bewaard worden maar het is aangeraden ze niet fel te stapelen omdat – weeral – de kans op beschadiging groter wordt.

Bessen, frambozen en braambessen bevatten heel wat vezels en anti-oxidanten. Deze laatste beschermen ons lichaam tegen kanker. Ook de verbinding die de bes haar typische kleur geeft, anthocyanen, is een anti-oxidant.
Braambessen bevatten ook heel wat vitamine C, kalium en calcium. De braambes zou zelfs – in welke bereide vorm dan ook – stoffen bevatten die slokdarm- en blaaskanker tegengaan. En raar maar waar: braambessen zijn niet alleen goed voor de binnenkant van ons lichaam maar ook een aanrader als huidmasker. Want de polyfenole oxidanten vormen een mooie aanvulling op de dagelijkse huidverzorging.

Goed van buiten, goed van binnen en dat heerlijke warme nazomergevoel. Laat de kou maar komen. Het wordt weer uitkijken naar de mooiste bessen waarmee je jong en oud kunt verleiden!

Yoghurtmousse met frambozen
Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 100 g verse Flandria-frambozen
  • 1 potje magere yoghurt
  • 1 koffielepel honing
  • 1 eiwit
  • 1 blaadje gelatine
  • enkele pistachenoten

Spoel de frambozen, verwijder hun kroontje en mix de vruchten fijn. Klop de yoghurt luchtig op met de frambozenmoes en de honing. Klop het eiwit tot een stevige sneeuw en laat de gelatine smelten in 1 eetlepel kokend heet water. Roer de gelatine door het yoghurtmengsel en spatel er dan voorzichtig het eiwitschuim onder. Laat 3 uur opstijven in de koelkast. Schep met een ijsschep bolletjes yoghurtmousse op een bord en versier met de gehakte pistachenoten.

Laagjespudding met bessen
Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 60 g rode aalbessen of braambessen van Flandria
  • 1 glas magere melk
  • poeder voor vanillepudding
  • 1 potje natuuryoghurt

Maak de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed afkoelen.
Maak de bessen schoon en pureer de helft van de bessen fijn.
Doe afwisselend laagjes pudding, yoghurt en bessen en in een hoog glas en giet er de bessenpuree over.

#2670

Bron: Flandria