Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/recepten_asperges_gezond

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 23 oktober 2020

Asperges: het witte goud


asperges

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. En terecht. Want de groente schittert niet alleen door een grandioze smaak en een smetteloos gaaf uitzicht, maar ook door haar gezonde voedingswaarde.
Het aspergeseizoen is kort en precies daarom is het kwestie volop te genieten van deze aparte groente die voor een culinair hoogtepunt zorgt tijdens het voorjaar. Een beloftevolle start voor het seizoen dat volgt.
Smaak de lente!

Met de lente en zomer gaat het weer bergop met de fysische activiteit. Fruit en groenten van zijn nutriëntdense voedingsmiddelen die het lichaam in topvorm houden: arm aan calorieën, rijk aan essentiële voedingsstoffen. Neem daarenboven nog de enorme variëteit binnen het -gamma en je begrijpt waarom wetenschappers blijven hameren op een aanbevolen hoeveelheid van 300 g groenten en 2 à 3 stukken fruit per dag.
Maak je lente!

De asperge is in feite een scheut die groeit vanuit de wortel van de aspergeplant. Door het ophogen van de aspergebedden groeit die scheut in het donker wat de witte kleur verklaart.
De aspergeteelt was al gekend in het oude Egypte. Bij ons nam de teelt een aanvang gedurende de 19de eeuw. In ons land zijn vooral streken met een zandbodem (Limburg is koploper) leverancier van 'het witte goud'.
Traditioneel begint het Belgisch aspergeseizoen op de derde donderdag van april en duurt deze tot eind juni. We spreken dan wel over de openluchtteelt want serreasperges zijn vaak al in maart verkrijgbaar.

asperges

Dankzij de lichte bodem kan de asperge mooi recht groeien. Maar ook voor de teler biedt een zanderige ondergrond voordelen. Want asperges telen is een kunst op zich. Het komt er op aan te merken wanneer de asperge zijn kopje boven de aarde wil uitsteken. Want eenmaal bovengronds wordt de aspergepunt groen en dat is niet de bedoeling. Telers merken dan ook aan de stervormige barst in de bodem dat de asperge rijp is om te 'steken'.

Blindelings maar voorzichtig - en dat vraagt nogal wat expertise - steken -telers de volgroeide asperge en maken deze los van de wortel zonder andere scheuten te beschadigen. En dat gaat uiteraard gemakkelijker in een zachte bodem. Op die manier worden de asperges een voor een manueel geteeld. Een delicaat arbeidsintensief proces.

asperges

Eenmaal gestoken worden de asperges zo snel mogelijk naar het bedrijf afgevoerd, gezuiverd en ondergedompeld in water van 2°C. Telers laten de asperges 'schrikken' om zo de witte kleur te kunnen bewaren. Later worden de groente op grootte getriëerd. Er zijn diverse formaten:
AAA: turbo
AA: een dikte tussen 22 en 28 mm
A: een dikte tussen 16 en 22 mm
B: een dikte tussen 12 en 16 mm
C: de zeer dunne asperges.

Tot voor kort waren categorie A en B het meest gegeerd. Maar evoluties in de gastronomische wereld laten vermoeden dat ook de dikkere asperges straks meer in de smaak zullen vallen...
asperges worden geselecteerd op basis van kleur, de rechte stengel, de lengte en de gaafheid van de aspergepunt. Tot in de puntjes verzorgd dus...

Tot voor kort waren categorie A en B het meest gegeerd. Maar evoluties in de gastronomische wereld laten vermoeden dat ook de dikkere asperges straks meer in de smaak zullen vallen...
-asperges worden geselecteerd op basis van kleur, de rechte stengel, de lengte en de gaafheid van de aspergepunt. Tot in de puntjes verzorgd dus...

Asperges hebben een beperkte bewaartijd. In de koelkast kun je asperges zo'n drie dagen bewaren, gewikkeld in een vochtige doek.
Invriezen na blancheren is een alternatief voor wie de lekkere groente later wil proeven: diepgevroren asperges blijven zo'n negen maanden goed.

Bij het bereiden breek je de stengeluiteinden af. De aspergestelen schil je met een dunschiller van boven naar beneden; een zorgvuldig werkje. Op die manier vermijd je dat de hardste en meest bittere vezels die zich aan de buitenzijde bevinden, meegenomen worden in het bereidingsproces.

Voedingswaarde van een asperge
Asperges zijn bijzonder arm aan calorieën en bijzonder rijk aan voedingsvezels en vitamine C.
Door de afbraak van asparagusinezuur ontstaan vluchtige zwavelhoudende verbindingen waardoor, na het eten van asperges, de urine een scherpe geur kan krijgen. 

Nog eens alle tips op een rijtje:
• Koop verse asperges!
• De snijkant onderaan mag niet houterig zijn, maar moet er fris en gaaf uitzien
• Bewaar verse asperges in een vochtige doek in de koelkast
• Schil zorgvuldig van boven naar onder
• Snij de wat hardere onderkant af
#2971

Bron: Lava