Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/rabarber_een_zuurzoete_lekkernij

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 26 september 2020

Rabarber: een zuurzoete lekkernij

Rabarber

Ruim 3000 jaar geleden werd rabarber al geteeld in China, nu groeit ze zowat overal. Vroeg in de lente schieten de jonge groen-rode stengels uit de ondergrondse wortelstronk om bovengronds grote donkere bladeren te vormen. Enkel die stelen zijn eetbaar en ze zijn op hun best in de lente omdat ze dan nog weinig licht gekregen hebben en daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak zijn. Rabarber is lekker uit het vuistje als tussendoortje, maar ook als confituur, sap, compote, taart en... wijn.

Groen, rood, roze

RabarberIn de 16de eeuw werd rabarber voor het eerst in Engeland geteeld. In de achttiende eeuw kwam de teelt echt op gang, maar rabarber werd pas in de twintigste eeuw populair. 
Er bestaan meerdere soorten rabarber, de ene al iets zuurder dan de andere. De meest geteelde zijn de groene, rode en roze varianten. 
Het rabarberseizoen start in april en loopt tot juli/augustus.

Zuur-zoet

De zoet-zure typische smaak van rabarber komt door het aanwezige appel-, citroen- en oxaalzuur dat ook in zuring en spinazie zit. Hoe ouder de stelen hoe zuurder.

Gezond

De stevige stelen - liefst ongeschild - zijn rijk aan vezels, calcium, vitaminen en mineralen en caloriearm. Door hun hoge gehalte aan magnesium en vitamine C zijn ze een ideaal tussendoortje om een hongerdipje te counteren.

Kopen

Koop altijd stevige en glanzende stengels die nog buigzaam zijn en geen vlekjes vertonen. Als je een stengel breekt, moet er sap uitlopen.

Bewaren

Ingepakt in plasticfolie bewaren de stengels maximum vier dagen in de groentelade van de koelkast.

Rabarber in de keukenKeuken

Jonge stengels moeten niet geschild worden, enkel goed gewassen. Oudere stengels kunnen vrij vezelig zijn, trek er dan met een klein mesje de buitenste draden af. 
Ongeschilde stelen kleuren eenmaal gekookt rood, geschilde groen.

De voet - het lichtere en bredere deel onderaan - meekoken, neutraliseert het zuur een flink stuk en maakt rabarber beter verteerbaar.

Rabarber heeft een friszure smaak en fijngesneden rabarber is dan ook lekker in vruchtensla, platte kaas en yoghurt.

Klassiek wordt rabarber verwerkt tot compote, confituur en taartvulling. Maar, het hoeft niet altijd zoet te zijn, rabarber combineert ook perfect met vis, varkensvlees en gevogelte.

#5066

Bron: Flandria